Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в руския храм-подворие “Св. Николай Мирликийски”- с ПОДРОБЕН ФОТОРЕПОРТАЖ

m19В неделния ден на 15 февруари, когато Православната църква празнува Неделя Месопустна, в храма-подворие на Руския патриарх в София бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който гостува в столицата по повод тържествата, организирани в памет на 65-годишнината от блажената кончина на архиепископ Серафим Соболев.

Заедно с руския архиерей съслужиха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, главният секретар на Св. Синод архимандрит Герасим, архимандрит Филип – настоятел на храма-подворие, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, ик. Симеон Минчев от храмовото духовенство, свещеник Александър Чеботарев, митрополитският протодякон Иван Петков и доц. д-р дякон Иван Иванов.

Молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който бе тържествено посрещнат в храма и пожела да присъства на закриването на тържествата по повод 65-годишнината от кончината на архиепископ Серафим Соболев.

 

Храмът бе изпълнен с боголюбив народ, който в молитвена тишина участваше в богослужбата и припяваше заедно с прекрасния църковен хор.

Сред богомолците бяха служители на посолството на Руската федерация у нас, директорът на Дома на Москва г-н Громов, почетният председател на Балканското атонско сдружение Андрей Кристов, почетният председател на Дворянското събрание в България д-р Борис Комаров и др.

По време на литургията митрополит Лонгин застана на солея пред св. Престол и прочете специална молитва за мир и прекратяване на войната в Украйна, в която гинат множество християни.

В края на литургията Негово Светейшество даде своя първосветителски благослов на изпълнилите храма до краен предел вярващи и поздрави Саратовски и Волски митрополит Лонгин. Българският патриарх му връчи орден „Св. Кирил и Методий“- І стапен, като каза: „Ваше Високопреосвещенство митрополит Лонгин,

Чуден е Божият промисъл, напътил именно Вас в този знаменателен ден към нашата столица и този свят храм, за да представлявате Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и светата Руска православна църква на тези тържества. Защото именно под купола на този храм, във времето на Вашето обучение във висшата богословска школа в София, Вие служихте пред светия Престол и неведнъж сте възнасяли горещи молитви към Бога пред гроба на чествания днес архиепископ Серафим.

Като ректор на Духовната академия и впоследствие декан на Богословския факултет при Софийския университет във времето на Вашето следване, за мен е радост и утеха да видя днес във Ваше лице един достоен архиерей на светата Църква и да изпълня решението на Св. Синод на БПЦ, като Ви връча орден „Св. Кирил и Методий”, първа степен“.

За молитвен спомен Негово Светейшество подари на владиката икона с образа на св. Климент Охридски, който е патрон на Софийския университет.

От своя страна митрополит Лонгин благодари на патриарха за оказаната чест и изрази радостта си от възможността отново да посети страната ни.

„България завинаги е в моето сърце – каза руският архиерей, – много хора, с които се запознах през четирите години на обучението си в Софийския университет, си остават за мене близки и скъпи и преди всичко, Ваше Светейшество, Ви благодаря за годините, които преминаха под Вашето ръководство…“

От името на храмовото духовенство архимандрит Филип благодари на Българския патриарх за вниманието и участието му в паметните мероприятия, посветени на архиепископ Серафим и му подари графична картина на руския храм-подворие, заедно с красив букет от бели рози.

С мощно многолетствие за двата братски народа и техните духовни предстоятели завърши духовното тържество в храма, след което църковното изпълнение се отправи към гроба на владика Серафим в криптата.

Там със запалени свещи в ръка духовенство и народ се помолиха над гроба на стареца с последованието на трисагия и всички, во главе с Негово Светейшество, коленопреклонно почетоха обичния Дядо Серафим.

 

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content