Продължете към съдържанието

На 25 януари Църквата почита св. Григорий Богослов- обновено с ФОТОРЕПОРТАЖ

1С архиерейска св. Литургия в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя” бе отбелязана паметта на св. Григорий Богослов, архиепископ Константинополски. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит светата Литургия бе възглавена от викарния епископ Негово Преосвещенство Браницки Григорий, който днес празнува своя имен ден. За да почетат светеца богослов и да бъдат съпричастни към духовната радост на владиката, в богослужбата взеха участие архимандрит Герасим – гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Мина Минчев – председател на катедралата, ставр. ик. Христоско Казакин от храмовото духовенство, ик. Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, протойереите Николай Цурев, Серафим Янев и Емилиян Костадинов и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

 

Молитвено участие в богослужбата взе Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит.

По време на свещеническото причащение слово за живота и дейността на св. Григорий Богослов произнесе дякон Симеон Змейков. В него той подчерта изключителния принос на светителя за развитието на богословската наука.

След края на богослужбата в своето слово към църковното изпълнение, дошло да почете светителя, Браницки епископ Григорий отбеляза, че св. Григорий “е богослов, апологет, поет, защитник на Христовите истини и заради защитните си речи на Православието срещу арианите е наречен троичен богослов”.

„От малък той е сложил веригите на благочестието и ги е носил до края на живота си" – каза още в словото си владиката и разказа за многостранната подготовка на светителя, който се обучавал в различни школи. Той припомни думите на св. Григорий, който сам свидетелства за времето, когато със своя приятел св. Василий Велики учили в Атина, че те са знаели само два пътя – този към храма и към своите учители.

Като призова да си припомним за трудовете, подвизите и несгодите на св. Григорий Богослов, еп. Григорий се помоли – светителят да бъде наш застъпник и молитвен ходатайник пред Бога, да ни наставя и подкрепя по тесния и стръмен път, който води към Царството небесно.

По случай именния ден на викарния еп. Григорий, той бе поздравен от името на духовенството и богомолния народ на Софийска епархия от ставр. ик. Мина Минчев, който е член на ВЦС при Св. Синод и на Софийския епархийски съвет.

„Отслужихме светата Литургия и с една уста се помолихме за здраве, сили и благоденствие на еп. Григорий, който да преподава Божията благодат и словото на Божията истина" – каза в словото си отец Мина и му пожела: „От сърце Ви желая св. Григорий да Ви бъде бъде крепък молитвен застъпник, да отстоявате в Църквата вярата и догматичните истини, да ръководите от сърце и душа всички нас към благодат и спасение!”- завърши отецът и му поднесе красив букет цветя.

На многая и благая лета, преосвещени владико Григорие!

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content