Продължете към съдържанието

Патриаршеско слово по повод 65-годишнината от блажената кончина на архиепископ Серафим /Соболев/

m18† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа митрополит Саратовски и Волски Лонгин,

Ваше Високопреосвещенство, Ваши Високопреподобия,

досточтими отци, скъпи в Господа братя и сестри,

Всяко евангелско четиво ни разкрива тайните на Царството Божие и ни учи как да се приближаваме към него, а животът на хората, чиято памет възпоменава и пази светата Църква, потвърждава истинността на Евангелското учение, въплътено в живота и делата им.

Ако един или друг Божий угодник е живял свято и богоугодно, той се нарежда със светиите след земната си кончина, когато преминава във вечния живот. С акта на канонизацията Църквата само потвърждава, че той вече е намерил дръзновение у Бога и може да се застъпва за нас пред Божия престол. Прославата е от Бога, а църковната канонизация е нужна най-вече на нас, които живеем на земята, за да знаем, че имаме още един молитвеник пред Бога и достоен пример, който да следваме в своя живот.

 

Често народът започва да почита светеца много преди църковната му прослава. Хората се стремят към гроба на Божия угодник и местата свързани с живота му, отправят молитви към него и свидетелстват за благодатната помощ, която са получили. И когато тези чудеса стават все по-многочислени, почитта към подвижника нараства. Такъв Божий угодник е и архиепископ Серафим Соболев, когото възпоменаваме днес.

Владика Серафим е рядък пример за необикновена чистота, целомъдрен и праведен живот, дивно смирение, кротост, незлобие, търпение и милосърдие, богоомъдрен йерарх с чиста пастирска съвест. Подвижничеството в Христа, благочестието, възрастването в благодатта и придобиването на добродетели той съчетава с ревностно пазене на православната вяра и смело, но с кротост и любов, изповядване на Истината, Която е Сам Христос.

Неговото богословие не е плод на суха ученост, а на любов към Христа и живот по Неговите заповеди.

В лицето на архиепископ Серафим ние виждаме един от онези праведници, за които повествува днешното св. Евангелие, изпълнили заповяданото ни от Господа, към които са отправени думите: „дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира” (Мат. 25:34).

По свидетелствата на неговите съвременници, той още тук, на земята, вече е небесен жител. И както приживе, така и след блажената си кончина, със силата на дръзновената си молитва владика Серафим носи утеха за скърбящите, изцеление за боледуващите, напътствие при сложни житейски обстоятелства, дава благодатна помощ на всички, прибегнали към неговото застъпничество и неоскъдяваща отеческа любов.

Поздравяваме от наше име и от името на Светия Синод на Българската православна църква всички вас, братя и сестри, и пожелаваме, по застъпничеството на св. Николай Мирликийски, благодатта на нашия Господ Иисус Христос да ви съпътства и освещава през всички дни на живота ви!

Снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/16.02.2015{/gallery}

Visits: 0

Skip to content