Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх за Вход Господен в Йерусалим (Цветница)

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

„Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!” (Мат. 21:9)

 

neofitВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

С Божия помощ и тази година изминахме времето на светата Четиридесетница, премъдро отредено от св. Църква за наша подготовка да посрещнем възкръсналия Спасител. Остава ни още седмица до настъпването на най-дивния ден в годината, когато цялото творение отново ще ликува с вестта за Христовата победа над смъртта.

 

За да стигнем обаче до деня на ликуването, ще трябва да извървим и най-скръбните дни от земния живот на Спасителя, започнали именно в днешния ден – с тържественото Му влизане в светия град Йерусалим. Ще трябва, заедно с всички Негови посрещачи, и ние празнично да развеем нашите палмови клонки и да Го приветстваме с „Осана”, добре знаейки, че Той отново идва, за да се подготви и да отиде доброволно към Своята Голгота, към развръзката на цялата Богочовешка драма, която трябвало да положи началото на новата епоха в отношенията между човека и неговия Творец, отваряйки за всички нас вратите на Божията милост и небесното царство. До сбъдването на древните пророчества оставала само една седмица и тя трябвало да започне тъкмо днес – с влизането на нашия Господ Иисус Христос в Йерусалим.

Преминаването през тази седмица предстои на всички нас. Заедно с Господа и ние ще извървим пътя от Йерусалимските градски порти, през Гетсиманската градина, до Голготския кръст. Ще преживеем в нашите сърца и души не само радостта на онези, които Го посрещнаха с „Осана“ и постилаха дрехите си по пътя Му, но и цялата мъка, болка и изоставеност, преживени от Него в навечерието на Голгота.

Днес обаче е ден на радостта! На радостта, която неизбежно ще бъде примесена и с тъгата ни от предстоящите Христови страдания, но и която в крайна сметка ще се окаже само предвкусване на онази с нищо несравнима радост, която ще залее всеки от нас и цялото творение в утрото на Пасха.

Затова, възлюбени, нека в този свят и спасителен ден отворим широко сърцата си за Господа! Нека Го приемем с радост и Му сторим място сред всички ежедневни грижи и тревоги, които вълнуват нашите мисли и чувства, сред цялата окръжаваща ни глъч и суета, с които светът ни залива и незабелязано измества от нас образа на нашия Господ и Спасител, влизащ днес на осле в Светия град, за да бъде съден и да претърпи разпятие, страдания и страшна Кръстна смърт, та с Възкресението Си да ни възстанови отново в нашето Богосиновство и ни направи Свои приятели и сънаследници на Царството на Отца.

Осана Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне!

Амин!

…………………………..

Слово, произнесено на Цветница в ПКСХП „Св. Александър Невски“ – 5 април 2015 година.

Visits: 1

Skip to content