Продължете към съдържанието

БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ БЛАГОСЛОВИ ХРИСТИЯНИТЕ В ПОСЛЕДОВАНИЕТО НА ЖЕНИХА

IMG 9887“Се Жених грядет” (“Ето, Женихът идва“) – продължава да пее Църквата след залез слънце в първите дни на Страстната седмица. В тези дни, наречени Велики, във всички православни храмове се изпълнява умилителното Последование на Жениха – едно от най-покайните и тъжни богослужения, свързано с притчата за десетте девици. (Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет”.)

В понеделник,6 април, с траурна тържественост иконата на Спасителя бе изнесена от св. Олтар от архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и ставр. ик. Христоско Казакин от храмовото духовенство пред Честния образ на Страдащия Христос с трикратни земни поклони се поклони първо Браницки еп. Григорий, който взе молитвено участие в богослужбата, храмовото духовенство, а после пристъпиха и миряните.
На ВЕЛИКИ ВТОРНИК спомняме известната притча на Господ Иисус Христос за десетте девици. Светата Църква ни призовава да бъдем готови да посрещнем Небесния Жених със запалени светилници в своите души, защото Господ Иисус Христос ще дойде внезапно и неочаквано. В този ден светата Църква ни посочва и притчата за талантите. Тя ни призовава да обработваме нивата на своята душа и така да увеличаваме дарованията си, т. е. талантите, които ни е дал Бог. На тези две теми са посветени молитвените църковни песнопения, които се изпълняват във Велики вторник.
И отново вълнуващите покайни песнопения се редуват с голям брой четива, като кулминацията е изнасянето на иконата на Христовите страдания.
„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой – пеят певците, – и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!”
Във вторник вечерта в митрополитската катедрала “Св. Неделя” съборно бе изпълнено за последен път през годината това покайно чинопоследование. С него Църквата ни припомня предателството на Юда и ни призовава към покаяние по примера на блудницата, която като узнала за Господа, купила миро и помазала нозете Му. (Чете се евангелски текст, който ни показва връзката между помазването, направено от грешницата, и решението на Юда да предаде своя Господ.)
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужбата в последното последование (на Велики вторник вечерта) и като се поклони пред честния образ на Спасителя, благослови десетките християни изпълнили храма.
Текст и снимки: Весела Игнатова

Всички снимки от събитието може да разгледате в ГАЛЕРИЯТА!

Visits: 0

Skip to content