Продължете към съдържанието

Браницкият еп. Григорий възглави Литургията на Велики четвъртък

liturgia 09 04 2015На Велики четвъртък се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството Причастие. На този ден Църквата е отредила да се служи св. Василиева литургия и веднага след това се прави Велик маслосвет. Това последование се изпълнява веднъж в годината за цялото църковно общество и включва четенето на седем апостолски и седем евангелски четива.

Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие храмовото духовенство и дякони.

По традиция в деня, когато се припомня Тайната вечеря, много християни пристъпват към св. Причастие. Поради големия брой желаещи да се причастят, светите Христови Тайни бяха давани от два потира.

След св. Литургия бе извършено св. тайнство Елеосвещение (Маслосвет), в което взеха участие епископ Григорий, шестима свещеници от храмовото духовенство и трима дякони. По време на четенето на откъси от св. Евангелие духовници възлагаха епитрахилите си върху миряните, като така видимо изобразяват невидимото низхождане на Божията благодат.
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content