Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит посети Софийския университет “Св. Климент Охридски”

uni sofia 2015В навечерието на Деня на Конституцията – 16 април, в Софийския университет «Св. Климент Охридски» се състоя радостно събитие – откриването на реконструираната 272-ра аудитория.

Събитието бе уважено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който придружен от Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, бе сърдечно посрещнат от ректора проф. Илчев, декана на Юридическия факултет – проф. Сашо Пенов, и декана на Богословски факултет – доц. д-р Александър Омарчевски.

На приятелска среща в ректорския кабинет на най-старата висша школа у нас първойерархът на Българската църква и ректорът споделиха мисли, обмениха мнения във връзка със състоянието и обучението в Алма Матер, като засегнаха и социални теми, свързани с образованието на студенти.

Проф. Илчев отбеляза,че се правят усилени опити за възстановяването на дарителството за Университета, както за материалния фонд, така и за подпомагането на талантливи студенти. Разказа за договорката им с кмета на Столична община от следващата година да се пусне специален транспорт, който да превозва студенти с двигателни проблеми и запозна патриарха и с други проекти.

 

Проф. Пенов от своя страна разказа как се е стигнало до идеята за ремонт на аулата, когато през есента на 2012 г., по повод 120-годишнината от създаването на Юридическия факултет група юристи решават, че залата трябва да бъде обновена. Намират се веднага дарители, това са: Висшият адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители, както и дружества, използващи техните консултации. На идеята откликва и фондация “Америка за България”, която става най-големият дарител – с общо 1,2 млн. лева.

„Проектът за цялостната реконструкция е основан на внимателен анализ на историята на 272-ра аудитория и визията на ръководството на СУ “Св. Климент Охридски” за нейното бъдеще“ – сподели още проф. Пенов и разказа на Негово Светейшество за трудностите, с които се е сблъскал като главен организатор на идеята.

Официалните гости, към които се присъедини председателят на Народното събрание Цецка Цачева, се придвижиха към 272-ра аудитория, където ги очакваше елитна юридическа общност, и се състоя тържествено откриване.

На официалното събитие присъстваха представители на академичната общност, настоящи и бивши конституционни съдии, правосъдният министър Христо Иванов, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, заместник-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, омбудсманът Константин Пенчев, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, депутати, членове на Висшия съдебен съвет, магистрати, адвокати и много студенти.

С празничен водосвет, отслужен от Браницки еп. Григорий, бе осветена най-голямата и знакова аудитория на Университета.

Негово Светейшество поздрави присъстващите: “Величественият вид на залата ни изпълва с възхищение и гордост. Вярваме, че всичко това ще допринесе за усъвършенстване на процеса на обучение. На младите хора – бъдещите юристи на нашата Родина, ще пожелаем да търсят истината. Отстоявайте тази истина и бъдете честни в този невинаги честен свят!”, каза Негово Светейшество и даде своя първосветителски благослов.

С поздравителни слова се обърнаха проф. Илчев и проф. Пенов, а студентка от пети курс направи презентация за Търновската конституция, по време на която бе демонстрирано високотехнологично мултимедийно оборудване на залата.

В края на церемонията бяха наградени студенти на Юридическия факултет с изключителни заслуги в научната дейност.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content