Продължете към съдържанието

ВСЕПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ

aПо решение на Светия Синод на БПЦ по повод изпълването на кръглата годишнина от Покръстването на България, на 2 май – деня, в който почитаме паметта на св. равноапостолен цар Борис-Михаил, в голямата базилика на Плиска бе отслужена тържествена Всеправославна Литургия. Под открито небе, сред величествените руини на древния храм, светото съслужение бе оглавено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Участие в него взеха 27 архиереи.

От българска страна това бяха високопреосвещените синодални митрополити Варненски и Великопреславски Йоан, домакин на събитието, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан (с молитвено участие), Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим, и преосвещените епископи Адрианополски Евлогий, Велички Сионий и Знеполски Арсений.

От посестримите Православни църкви: Аркалохорийски и Кастелийски Андрей – Константинополска патриаршия; Нилополски Генадий – Александрийска патриаршия; Йордански Теофилакт и на Пелла Филумен – Йерусалимска патриаршия; Блудански Николай – Антиохийска патриаршия; на Киев и цяла Украйна Онуфрий – Руска патриаршия; Хевсуретийски Михаил – Грузинска патриаршия; Врански Пахомий – Сръбска патриаршия; Долнодунавски Касиан – Румънска патриаршия; Арсинойски Нектарий – Кипърска архиепископия; Еласонски Харитон – Еладска архиепископия; Люблински Авел – Полска църква; Аргирокасторски Димитрий – Албанска архиепископия и Беронски Йоаким – Чешка църква.

В съслужение с архиереите влязоха и множество архимандрити, свещенослужители, дякони и иподякони. Смесеният хор на патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски” с диригент доц. Д. Димитров огласяваше велелепно службата. Сборна група от певци на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” съпътстваше песенно посрещането и изпращането на архиереите.

Присъстваха и много официални лица, държавници и общественици, при широк медиен интерес. Сред официални гости бяха Негово Величество цар Симеон ІІ Сакскобургготски, президентът на Р България Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова, проф. Божидар Димитров и др. От местните власти: кметът и областният управител на гр. Варна, кметът на Плиска, кметицата на Каспичан и др. Просветните дейци на духовните ни школи бяха представени в лицето на деканите на Софийския и на Великотърновския университет – доц. д-р Александър Омарчевски и доц. д-р Димитър Попмаринов и и.д. ректор на Софийската духовна семинария Димитър Костадинов.

Хиляден народ от цяла България, изминавайки като в поклонничество пеша пътя от селището Плиска до базиликата, влезе във възкресната радост на Всеправославната Литургия по повод паметния юбилей на най-спасителното събитие в българската история.

Негово Светейшество патриарх Неофит в посланието към народа каза: „Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкресение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодарение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра” и “ако искаме и днес нашият народ и държава да се радват на мира и благоденствието, които дарува Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра, завещана ни веднъж и завинаги от живота и делото на първия български християнски владетел и винаги пазена от нашия благочестив народ като най-скъпоценно съкровище и залог за нашето пребъдване във вековете”.

След края на съборната тържествена богослужба Негово Светейшество от името на Св. Синод награди с църковни ордени за заслуги към Църквата Негово Величество цар Симеон ІІ, министър-председателя на Р България т-н Бойко Борисов и г-н Емил Велинов – директор на Дирекция “Вероизповедания”. Връчването на ордените бе огласено от Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

Накрая към всички събрали се в този паметен ден хора се обърна домакинът, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, с думите: „Днес, когато сред толкова много изпитания българската държава и народ потвърдиха своята принадлежност към европейската християнска цивилизация, но и когато не само Европа, но и целият свят преживяват невиждана по своите мащаби и дълбочина духовна криза, заветите на св. Борис-Михаил към нас са по-актуални от всякога. Повече от всякога сме изправени между избора на добро и зло, истина и лъжа и в крайна сметка между избора на живота и погибелта. Живеем в може би най-разделното в духовен план време, което човешката цивилизация познава. В такива именно моменти личности като св. цар Борис-Михаил са ни особено нужни, за да ни укрепват в нашата молитва и във всекидневните ни усилия да пазим Божия завет и спасителните истини и така да се удостоим да наследим царството на Онзи, Който някога с помощта на светия наш цар Борис-Михаил призова към Себе Си нашия обичен народ, вграждайки го в богочовешкия организъм на Христовата Църква. Днес образът на Равноапостола продължава да свети към нас от далечното минало, огрявайки пътя ни и припомняйки спасителни истини…”

Прозвуча дръзновено многолетствие и като в отклик вещественото слънце над Плиска, въпреки дъждовното за цялата страна време, огря верния народ, а така беше и в часовете на евхаристийното всеправославно служение и поклонение.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

{joomplucat:91 limit=10|columns=3}

Visits: 1

Skip to content