Продължете към съдържанието

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ в чест на 1150 г. от покръстването на България се състоя във Варна

koncert varnaВечерта на 2 май след тържествените богослужения в Плиска в Държавната опера Варна се състоя празничен концерт в чест на 1150 г. от покръстването на България.

Концертът бе организиран от Варненска и Великопреславска митрополия по предложение на кириарха на епархията с любезното съдействие на директора на операта и Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

На основната сцена на културната инстутуция се представиха Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, с диригент Станислав Ушев, Смесеният хор при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски,” с диригент Димитър Димитров и Хорът на варненските момчета и младежи, с диригент Дарина Кроснева.

 

В празничната програма чухме Българска рапсодия «Вардар» от Панчо Владигеров, въодушевено изпълнена от професионалистите музиканти и православни песнопения от църковното богослужение.

Водещ на концерта бе актьорът Пламен Георгиев, който представяше с интересни факти всяко песнопение, изпълнено както от талантливите момчетата и младежи, така и от прекрасните певци на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В края на тържествената проява с пастирско слово към изпълнилите и трите части на Варненската опера се обърна Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. В своето емоционално слово той благодари на Поместните православни църкви за тяхното участие в тържествата, на посланиците и на всички, които са се потрудили да се осъществи това радостно събитие.

Накрая митрополитът се обърна към представителите на сестрите църкви, като каза:

“Ние просим от вас молитва, вдъхновение и пример! И нека всички и всеки на своето място, в пределите на своята родина да бъдем винаги в единомислие и мир, защото много човеци днес се разделят, воюват и мирът не е между тях, а са люде православни. Към тази болка ние не можем да бъдем безразлични и се надяваме, че чрез подобни прояви на общо богослужение ще се достига все повече до разбирането, че духът животвори и че духът живее в светата Църква чрез Божията благодат и Дух Светий – и това е Този, Който обновява всяка твар… Това е проповедта от век на век в радостта на Христовото възкресение!“ – каза владиката и завърши словото си с пасхалния поздрав:

“ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ЗА МНОГО И БЛАГОСЛОВЕНИ ГОДИНИ!”

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

{joomplucat:93 limit=30|columns=3}

{youtube}oryGxaOkwZg{/youtube}

{youtube}LnrhT0WPab4{/youtube}

Visits: 1

Skip to content