Продължете към съдържанието

ТЪРЖЕСТВЕН ПРИЕМ В ПЛИСКА

priemНа 2 май се изпълниха 1150 години от покръстването на България и в чест на годишнината бе отслужена Всеправославна Литургия в Голямата базилика на Плиска, в която взеха участие висши духовници от всички Поместни православни църкви и молитвено съучастваха държавници и множество официални гости.

След тържествената богослужба, в близост до гр. Плиска местните кметове бяха подготвили празнична трапеза за всички официални лица, уважили празника. Заедно с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в братско единомислие застанаха духовенството на Поместните църкви и Негово Величество цар Симеон ІІ.

Негово Светейшество се обърна с поздравително слово към всички присъстващи и благодари на сестрите–църкви, които уважиха юбилея. От своя страна архиереите отправиха приветствия от името на предстоятелите на своите автокефални църкви към Българския патриарх Неофит и му поднесоха дарове, в знак на уважение.

 

Гостите имаха възможност да разгледат „Двореца на кирилицата“ в Плиска, който официално бе открит в този ден. Той е организиран от арменския бизнесмен Карен Алексанян, в чест на 1 150 години от покръстването на българите.

“Плиска е родина на кирилицата и е редно в града да има паметник на тази азбука. Аз го наричам “завръщане в родината”, обяснява Алексанян.

В открития музей се намират всичките 30 букви от българската азбука, които са ръчно изработени от камъка туф в Армения от 12 майстори, под ръководството на известния в Европа скулптор Рубен Налбандян. Над тях се издига 12-метров метален кръст, в основата на който са триметровите фигури на създателите на първата ни азбука – братята Кирил и Методий.

В “Двореца на кирилицата” е построен и параклис на българския владетел. А постоянна експозиция от картини представя покръстването на българите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content