Продължете към съдържанието

БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

znamena osveshtavaneНа 6 май – Гергьовден, България отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. На този ден по традиция се отслужва празничен водосвет и се освещават бойните знамена на армията ни.

„За благочестивия и православен български народ и за христолюбивото наше войнство, за тяхната мощ, победа, пребъдване, мир, здраве, спасение и най-вече – нашият Господ Бог да им помага и съдейства във всичко и да покори под нозете им всеки враг и противник!“ – се казва многократно в молитвата на водосвета, която светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи пред представителни части на Българската армия, в съслужение с Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и със столични свещеници и дякони.

 

Тази година на площада пред паметника на Незнайния войн, в близост до храм-паметника „Св. Александър Невски”, се бяха строили представителни части на Българската армия, носещи трибагреника, знамената-светини и бойни знамена, за да вземат участие в празничния водосвет и ритуала по освещаването на знамената.

В тържествената церемония взеха участие: президентът на страната и върховен главнокомандващ Българската армия Росен Плевнелиев, министърът на отбраната и началникът на отбраната, чуждестранни военни аташета, множество дипломати, представители на българската държавност и генерали.

Браницкият еп. Григорий поръси със светена вода армията, а Негово Светейшество се обърна към българското войнство: „Вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя, водил стотици и хиляди незнайни и знайни воини, отдаващи живота си за слабите и беззащитни свои братя. Нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване на бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във войнското служение".

Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн и с военен парад на столичния площад „Княз Александър I", в който участваха седем представителни блока и преминаха над 500 военнослужещи от Военна академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:194 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content