Продължете към съдържанието

Браницкият еп. Григорий освети нов параклис “Св. Георги” в НСО

legenda za sveti georgiВ деня на храбростта и Българската армия – 6 май, Гергьовден – бе осветен нов параклис  „Св. Георги Победоносец“, построен в двора на Националната служба по сигурност.
Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, освети параклиса с водосвет и се помоли, светецът воин Георги да закриля, помага и напътства хората, които се грижат за спокойствието на българските граждани.
Заедно с владиката в молитвеното последование взеха участие архимандрит Герасим – главен секретар на Светия Синод, архимандрит Алексий – ефимерий на Драгалевския манастир и член на Софийския епархийски съвет, ик. Николай Николов – предстоятел на старинния храм „Света Петка“, и митрополитският протодякон Иван Петков.

На освещаването присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, личният и ръководен състав на службата: началникът – генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов, неговите заместници – полковник Красимир Станчев и полковник Юлиан Харалампиев, началници на структурни звена, офицери, сержанти, служители и ветерани.
Бившите началници на НСО генерал-лейтенант Румен Миланов и генерал-лейтенант Димитър Владимиров също уважиха събитието.
В края на последованието Браницкият епископ Григорий поздрави всички военнослужещи, служители и гости от името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и каза: “Този малък храм отваря двери, за да е достъпен за всички благочестиви християни. Нека Бог запази и утвърди този храм во-веки веков и до свършека на света! Нека пази от беди и злощастия всички служители на Национална служба за охрана, които като част от христолюбивото българско войнство да се обръщат към закрилника на всички воини – великомъченика св. Георги!“ Владиката завърши словото си, като отправи благопожелание: „Божият благослов и милост да се излеят върху всички военнослужещи, цивилни служители и ветерани от Национална служба за охрана!”
Справка:
През 2013 г. на Димитровден, в двора на НСО бе положен основен камък за изграждане на параклис, посветен на свети Георги Победоносец и заедно с това  официално бе дадено началото на дарителска кампания за набиране на средства за построяването му и за изграждане монумент на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители.

Visits: 0

Skip to content