Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит взе участие в тържествена церемония във Военната академия в София

vma 2015На 9 май отбелязваме Деня на победата над хитлерофашизма. На този ден през 1945 г. се  подписва капитулацията на Германия и завършва Втората световна война, в която участват 61 държави и е засегнато 80% от населението на земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, по време на които загиват приблизително 57 милиона души.
Тази година се изпълват 70 години от паметната дата и в чест на годишнината Национален инициативен комитет, под председателството на министъра на отбраната Николай Ненчев, организира във Ваенната академия полагане на 23 урни с пръст от местата, където Българската армия е водила най-кървавите си битки по време на Втората световна война. (Екип от Военна академия е обходил над 2400 км от Страцин до Австрия, за да вземе пръст от окървавените бойни полета и да я сложи в 57-милиметрови гилзи от снаряди, разказва полк. Станчо Станчев от академията.)

В празничния ден за тържествената церемония в двора на Военна академия „Георги С. Раковски” пристигнаха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружен от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, министърът на отбраната на Република България Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, ветерани от Втората световна война, бивши министри на отбраната, висши генерали, адмирали, офицери, народни представители, представители на Столична община и др.
След като главнокомандващият прие почетния строй на Националната гвардейска част, пред сградата на Военната академия започна церемония, с която 23-те урни с пръст от бойните полета една по една бяха разположени пред колоните с имената им в Алеята на славата. Първата гилза бе с пръст от столичния жк „Слатински редут“, тъй като там се е намирало поделението на противовъздушната отбрана, а последната гилза е с пръст от боевете до река Мур. Цветя поднесоха ученици от Испанската и от Класическата гимназия.
„Нека не повтаряме грешките, довели до най-унищожителната война…“ – каза в словото си президентът Плевнелиев, а министърът на отбраната Николай Ненчев припомни, че „по бойните полета на Втората световна война българските офицери и войници са воювали и умирали със същото ясно съзнание, че се жертват за България, както техните деди във войните за национално обединение и през Първата световна война”. 
След вълнуващата церемония в параклиса на Военна академия, в присъствието на президента, патриарха и офицерския състав, преосвещеният Браницки епископ Григорий заедно със столично духовенство отслужи панихида за загиналите военнослужещи.
В памет на събитието във фоайето пред зала „Тържествена” в Академията бе открита изложба „Втората световна война във фондовете на Военноисторическата библиотека”.

{joomplucat:195 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content