Продължете към съдържанието

180 години храм “Св. Троица” в софийското село Равно поле

ravno poleТази година храмът „Света Троица“ в софийското село Равно поле навършва 180 години от създаването си. Той е построен в периода 1832-1835 г. Знае се, че през 1818 г., по време на турското робство, в селището е направена джамия и през 1932 г. християните отправили молба към пашата, който се установил там в един чифлик, като поискали от него разрешение да направят храм, в който да се кръщават, да се венчават и т.н.

Построяването на храма започнало веднага и завършило през 1835 година. След освещаването била отслужена първата св. Литургия. Пръв духовник, обгрижващ вярващите християни, бил отец Димитър. След него служил отец Дионисий от Елешнишкия манастир, отец хаджи Минков и т.н. Забележително е, че всеки от духовниците, които са служили в този храм, дълго време го е обгрижвал.

През 1997 г. за енорийски свещеник е назначен протойерей Иван Плещов, който приема храма в недобро външно състояние. Прави два основни ремонта – извършена е подмяна на целия покрив и неговата конструкция, направена е външна и вътрешна шпакловка на стените, подмяна на интериора и подновяване на пристройките.

В чест на 180-годишнината и храмовия празник – Петдесетница – бе отслужено празнично богослужение, възглавено от софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов. Заедно с него съслужиха протойерей Иван Плещов и протойерей Димитър Генчев.

По традиция след богослужението в храма бе отслужен водоствет в двора на църквата, а малките талантливи певци от местното читалище поздравиха всички присъстващи.

В енорията на село Равно поле се намира манастир от 14 век, посветен на св. Четиридесет мъченици и новоизграден параклис в чест на св. вмчк Мина.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Църковното настоятелство при храма
 
 

{joomplucat:225 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content