Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при освещаването на паметника на цар Самуил в София – 8 юни 2015 г.

Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Уважаеми господин Президент на Република България,

Уважаема госпожо Кмет на гр. София,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми представители на българската държавност,

Уважаеми д-р Врабевски,

Уважаеми дарители,

Обични в Господа, братя и сестри,

 

Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество е да пази жива паметта за своите велики предшественици. За онези, които в критични дни и години са отдавали всички свои сили и целия си живот за своите братя по вяра и род, записвайки завинаги имената си в пантеона на историческата слава.

Ярко място в този пантеон народът ни е отредил на благоверния и Христолюбив свой цар и самодържец Самуил. На владетеля, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната българска история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от Покръстителя св. цар Борис-Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър. И който с много доблест и достойнство, в продължение на десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска Българска държава.

Жертвеният подвиг на цар Самуил и стореното от него за българския народ и за неговата Църква, в навечерието на залеза на Първата българска държава, са единствени по рода си в цялата ни история, а драмата на личната му съдба може да бъде сравнена с тази на цар Иван Шишман и на Търновския патриарх свети Евтимий.

Ето защо днес, хилядолетие след кончината на този царствен мъченик на нашия народ, ние отново скланяме глави пред неговия подвиг и тачим паметта му сега вече и с този първи негов паметник в съвременната столица на държавата, за която той отдаде живота си и която до голяма степен дължи своето възобновяване през вековете и на вдъхновяващия пример на неговата жертва пред олтара на Отечеството.

Нека този паметник бъде място на възродената българска историческа памет! Да привлича към себе си вниманието на всеки истински родолюбец и да насочва мислите и молитвите ни към престола на Всевишния, където е било последното упование и на благоверния Христолюбив наш цар Самуил!

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас!

Бог да пази и благославя България и обичния ни народ!

 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при освещаването на паметника на цар Самуил в София – 8 юни 2015 г.

Visits: 0

Skip to content