Продължете към съдържанието

Браницкият епископ Григорий освети нови протовопожарни коли в София

pojarДнес Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий освети в сградата на Дирекция “Жандармерия” 67 нови пожарни автомобила за гасене на горски пожари.

На официалната церемония присъства вътрешният министър Румяна Бъчварова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

След църковното последование министър Румяна Бъчварова отбеляза, че за първи път в МВР има толкова мащабно техническо обновяване.

“Това е изключителна новина и изключително постижение и аз съм убедена, че то ще има и изключителни резултати – каза още тя. Техническите характеристики на тези автомобили, начинът, по който те са подбрани, тяхната бройка, стратегията за тяхното прилагане на цялата територия на страната показва, че можем да се чувстваме много по–сигурни и по-спокойни, когато пожарната изпълнява своята функция”.

Ключовете за новите автомобили бяха получени от директора на пожарната главен комисар Николай Николов. Пожарните автомобили са осигурени по проект “Техническо обезпечаване на оперативните структури на ГДПБЗН-МВР за ограничаване и ликвидиране на горски пожари” по Оперативна програма “Околна среда”.

Наред с автомобилите са закупени още различни предпазни средства, термовизионни камери, сгъваеми резервоари за вода и други. Очаква се МВР да получи още 39 млн. лева от ОП “Околна среда”, сподели Ивелина Василева. С тези средства се предвижда изграждането на шест регионални центъра за реакция при кризи и бедствия.

Текст: Весела Игнатова
Снимка: ТV7

Visits: 0

Skip to content