Продължете към съдържанието

136 години от създаването на Министерство на вътрешните работи – МВР

mvrС тържествен водосвет бе отбелязан на 5 юли професионалният празник на служителите на Министерството на вътрешните работи, което тази година навършва 136 години от създаването си.
На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, свещенослужителите от старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия”- ик. Стефан Пешев, ик. Веселин Арнаудов и прот. Йоан Карамихалев, и митрополитският протодякон Иван Петков.
Празникът бе уважен от премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов, министри, ръководни кадри и служители на МВР.
На тържествения водосвет, чинно строени пред паметника на Незнайния войн, бяха застанали представителни части от службите „Полиция”, Жандармерия”, „Пожарна и аварийна безопасност”, „Гранична полиция” и курсанти от полицейската академия.
Епископ Григорий се обърна към служителите на МВР и ги поздрави с професионалния им празник: "Нека Бог ви подпомага да превъзмогвате всички трудности, които съпътстват вашия труд. Горещо молим Бога да ви дарува много сили, здраве и разум при изпълнение на вашето служение – служение високоотговорно, служение в служба на ближния.
Светата православна църква не е забравила и онези служители на МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг и отправя непрестанно молитви за душите им.
Нека в здраве да продължавате да бъдете гаранти за живота, свободата и реда на гражданите на Република България. Честит и благословен празник!" – каза още владиката и поръси всяка от представителните части със светена вода.
Министър Румяна Бъчварова поздрави служителите на ведомството, като каза, че МВР е отговорно за образа, който има страната ни през Европа и света. "Сътрудничеството с партньорските служби ни прави част от професионалната и политическа общност навсякъде по света. Изправяме се пред организираната престъпност, ограничаваме трафика на контрабанда и наркотици. Без резултатите от работата ни не би могъл да бъде решен нито един проблем на държавата. МВР върви по пътя на своята модернизация. Без модернизирано МВР не можем да имаме и модерна държава. Вярвам, че имаме волята да отговорим на изискванията на времето!"- каза още вътрешният министър.
С п р а в к а:
Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция (16.04.1879 г.). На 5.07. през 1879 г. с указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. След промените през 1989 г. датата 5 юли е обявена за празник на МВР.
Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:241 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content