Продължете към съдържанието

Успение на Пресвета Богородица в Бачковския манастир

2015 BachkovoС над десетчасово богослужение Бачковският манастир отбеляза храмовия си празник – Успение на Пресвета Богородица. За втора поредна година беше извършено особено тържествено всенощно бдение в светата обител.

 

Богослужението беше предстоявано от игумена на  ставропигиалния манастир, архимандрит Симон и водено от иеромонах Никанор (от Църногорската св. обител), в съслужение с цялото братство. Тържествена лития с иконите на празника и св. литургия бяха водени от пребиваващия Месемврийски епископ Яков. Песнопенията бяха във вълнуващото изпълнение на певци, водени от г-н Андрей Касабов (на дясната певница), и манастирския хор (на лявата). Уникално коливо изработи иеромонах Козма Зографски, който също се включи в богослужението.

Всенощното бдение, което е древна традиция на манастирите, беше възстановено миналата година след десетилетия прекъсване. През цялата нощ църквата беше пълна с богомолци, съпричастни на празника. Видеостена показваше през нощта в реално време богослужението на хората, останали навън, а на запис през деня – на хилядите, изпълнили двора на манастира и чакащи да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица. Жегата не беше в състояние да откаже вярващите от възможността да благодарят на Небесната наша майка и да измолят помощта Й.

 

Текст и снимки: Мартин Митов

 

{joomplucat:95 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content