Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит в Троянската света обител

troyan 2015На 10 август Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, придружен от своя викарий Браницки еп. Григорий, пристигна в Троянската света обител „Успение Богородично”. Под празничния звън на манастирските камбани, той бе посрещнат от игумена на манастира Велички епископ Сионий и братята на светата обител.

След тържественото посрещане и разменените братски поздрави Негово Светейшество се поклони на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” и се отправи на братски разговор с игумена.

През следващите дни патриарх Неофит разгледа вече приключилите ремонтни работи по архондарика (“Стая на гостолюбието”), залата „Архимандрит хаджи Макарий”, изцяло новоустроения църковен магазин и обновените монашески килии.

Патриарх Неофит се срещна с кметицата на гр. Троян г-жа Донка Михайлова и с делегация от местното военно поделение. По време на срещата му с нея той получи плакет на града и поздравителен адрес. Негово Светейшество се запозна с напрeдналите строителни работи по новостроящото се патриаршеско крило.

Родният първосветител, присъствайки на манастирските богослужби, непрестанно участва не само молитвено, но и с активно участие на певницата. Българският патриарх, известен със своето сладкопение, с духовна радост изпълнява последованието на манастирските служби и чинопоследованието на Богородичния молебен канон. С негово благословение последният бе изпълняван на съвременен български език.

На 13 август, когато е летният празник на св. Максим Изповедник, след отслужената заупокойна св. Литургия бе извършена панихида в памет на патриарх Максим. В края й Негово Светейшество благослови присъстващия в храма народ и прикани всички да се помолят за упокоение на блаженопочившия ни Патриарх.

Текст: йеромонах Стефан
Снимки: архимандрит Василий, Ангел Младенов
 
{joomplucat:96 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content