Продължете към съдържанието

Патриаршеска литургия за празника на гр. София

3На 17 септември – деня, когато Църквата чества св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов – столицата тържествено отпразнува своя празник.
Празничният ден започна с тържествена св. Литургия, отслужена в старинния столичен храм „Света София”.
Храмът, който е една от най-старите базилики у нас и по света и е сред най-големите забележителности на София (заради архeологическите открития, които съдържат 18 века история, събрани на едно място), през последните години стана и предпочитано място за молитва. За това допринасят не само пастирските усилия на храмовото духовенство, но и обновеният вътрешен интериор и завършилите археологически разкопки под основното ниво на църквата.
От рано сутринта храмът бе изпълнен с богомолен народ, който очакваше идването на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Негово Светейшество пристигна придружен от софийския викарен епископ – Браницки еп. Григорий, и бе посрещнат от голямо множество столично духовенство. Негово Светейшество влезе тържествено в древния столичен храм, благослови стотиците вярващи и даде начало на празничната богослужба.

Светата Литургия бе възглавена от Българския патриарх Неофит, а заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства Браницки еп. Григорий, Тивериополски еп. Тихон и Маркианополски еп. Константин. В богослужбата взеха участие още ставр. ик. Ангел Ангелов – софийски протосингел и предстоятел на храма, ставр. ик. Мина Минчев – председател на митрополитската катедрала ”Св. Неделя” и член на Софийския епархийски съвет, десетки предстоятели на столични храмове и софийски свещенослужители и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Сред служащите духовници бяха и представителите на поместните православни църкви у нас: архимандрит Филип – представител на Руската патриаршия в София, и ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската патриаршия.
Стотици софиянци бяха изпълнили древния храм, сред които представители на Столична община и районни кметове, деканът на Богословския факултет към СУ доц. д-р Александър Омарчевски и зам.-деканът доц. д-р Павел Павлов, проф. д-р Божидар Андонов, представители на държавни и обществени сдружения, ученици и миряни.
В края на литургията Негово Светейшество се обърна с празнично слово към изпълнилите до краен предел древния храм и каза: "Днешният ден е празникът на столичния ни град. Този древен храм, в който отслужихме светата божествена Литургия, е свидетел за непреходността на Христовата истина. Храм, който в продължение на петнадесет века мълчаливо се въздига, приютил топлите искрени молитви на хиляди и хиляди християни, изплакали болката си, потърсили закрилата на Господа и изказали радостта и любовта си пред Божието лице. Храм, преживял превратностите на вековете и устоял, за да свидетелствува във времената за Божията сила. Храмът, дал името на нашия град – София, градът на Премъдростта, градът на Господа. Колцина ли от нас осъзнават, че живеем в Христовия град, че сме съграждани на Божия Син? Колцина ли са почувствали Неговата закрила и любов? Каква голяма отговорност е да си Христовият жител, който постоянно трябва да показва жертвена любов към ближния, да показва християнските си добродетели, носещи имената на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов" – каза Негово Светейшество и пожела: "Нека по молитвите на светите лъчезарни мъченици бъдем будни и усилваме вярата си, да стоим непосрамени в надеждата Христова и отдаваме любовта си в този свят, за да бъдем достойни жители на града на Премъдростта. Амин."
Ставр. ик. Ангел Ангелов сърдечно благодари на Негово Светейшество и му отправи топли блапожелания за много и благословени години.
С гръмко многолетие, подето от цялата църква, завърши празничната литургия в старинния столичен храм, след което църковното изпълнение се отправи към площада пред храма, където щеше да бъде издигнато знамето на град София.

Текст и снимки : Весела Игнатова

{joomplucat:269 limit=50|columns=3}

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content