Продължете към съдържанието

Празничен водосвет за Деня на град София

4На 17 септември, когато почитаме паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме Деня на град София. Градът е обявен за столица на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов. През вековете градът се е наричал Сердика, Сердерикон, Средец и Триадица, а през 14 в. е наречен София – от името на катедралната (тогава) църква „Света София“.
По традиция в този ден се извършва празничен водосвет на площада пред храма и с тържествена церемония се издига знамето на София, на което е изписан девизът на столицата: “Расте, но не старее“.

След като бе отслужена архиерейска св. Литургия в древния храм, софийското духовенство, водено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се отправи в литийно шествие към мястото, определено за празничния водосвет.
На площада пред храма вече ги очакваше голямо множество държавни и официални лица. Сред тях бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри, депутати, общински съветници и служители, и др.
След като бе приет строят на почетния караул, съставен от представителни части на сухоземните войски, бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.
В края на чинопоследованието владиката се обърна към присъстващите с празнично слово, в което им преподаде призива на Негово Светейшество – да пазим нашия столичен град, окриляни от Божията Премъдрост, и с вярата, надеждата и любовта си да бъдем достойни нейни чада.
С празнично слово се обърна и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "Поздравявам ви с Деня на столицата и ви пожелавам здраве и нека тези добродетели- вяра, надежда и любов да ни водят, както в празник, така и в ежедневието ни. Защото най-ценното богатство на нашия град това са хората"- каза столичния кмет.
Знамето на София след като бе поръсено със светена вода бе издигнато с тържествена церемония под звуците на националния химн. Държавните лица поздравиха Негово Светейшество и получиха първосветителско му благословение и благопожелания.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:270 limit=40|columns=3}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content