Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница

img 5596 dupnicaНа 19 октомври Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Дупнишка духовна околия и взе участие в празника на гр. Дупница – център на архиерейското наместничество. Той бе посрещнат от стотици вярващи, които един през друг се опитваха да му целунат ръка и получат архипастирска благословия или поне да се докоснат до дрехата му.
Тази година се навършват 120 години  от освещаването на централния  храм „Св. Георги“ , а денят 19 октомври е обявен за Ден на града.
Св. Литургия в чест на всебългарския светец бе възглавена от софийския викарий- Браницкият епископ Григорий. В богослужението заедно с него взеха участие протойерей Георги Паликаров, архиерейският наместник и духовници от града.

Негово Светейшество патриарх Неофит се поклони на чудотворната икона на св. Йоан Рилски в храма, която до момента e пазена в специално хранилище след като реставрирана в музея в Кюстендил и отдавна не е изнасяна за поклонение на вярващите. Тя е изографисана е от Никола Образописов специално за дупнишкия храм през от 1886 г.
В края на Св. литургия патриарх Неофит поздрави събралото се множество, като им припомни думите и живота на почитания днес български покровител. „Пожелавам на дупничани да обичат храма, който днес навършва 120 г., да подпомагат нуждаещите се и да бъдат щастливи. Колкото повече са посещаващите храма, толкова по-добре, едни други ще се утвърждават във вярата и добродетелния живот”, каза патриархът.
След литургия пред храма бе отслужен Молебен за здраве и благополучие, в който молитвено се включиха стотици граждани и гости на града.
Празникът на Дупница продължи с програма на централния площад „Свобода”,
представена от ученици от местни училища и  творчески състави от околията, а патриарх Неофит заедно с придружаващите го лица се отправи към Рилската света обител.Там бе посрещнат от Рило-манастирското братство и се поклони пред раката с мощите на всебългарския покровител и закрилник -св. Йоан Рилски  Чудотворец.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:295 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content