Продължете към съдържанието

Браницкият еп. Григорий освети новопостроения храм “Св. Архангел Михаил”, кв. “Малашевци”

malashevciВ петъчния ден, на 23 октомври, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий освети новопостроения храм "Св. архангел Михаил", който се намира в района на Малашевските гробища в София. Гробищният парк е вторият по големина в столицата и почти една трета от погребенията се извършват тук, въпреки липсата на гробни места. Действащият параклис, близо до изхода на гробищата, се намира в окаяно състояние.
Полагането на основния камък и първата копка на новия храм са направени през 2002 г. лично от Българския патриарх Максим в съслужение с неговия викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит).
Ръководител на строежа е протойерей Георги Петров (вече покойник), от подуенската църква "Света Богородица – Животворящ източник". Още през 1994 г. той подема инициативата за построяване на нов гробищен храм в "Малашевци" и заедно с инициативен комитет успява да намери подходящото място, да организира откупуването му, осигурява план и всички разрешителни за строителството му.
Основни дарители са Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет и Софийска св. митрополия.

 В дългоочаквания ден на освещаването заедно със софийския викарий съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, протойерей Антоний Алексиев, председател на новоосветения храм, свещеници и двама дякони.

Събитието бе уважено от общинското ръководство и служители.

В края на богослужението еп. Григорий се обърна към присъстващите с думи на благодарност към онези, които са се потрудили за построяването и устройването му като отбеляза, че през последната година, под ръководството на отец Антоний строителните работи бързо са напреднали и се е стигнало до неговото завършване и освещаване.

За мястото на храма в живота на човека и за това, че всеки трябва достойно, подобаващо за православния християнин да бъде изпратен към вечността от своите близки и сродници.

„В този ден, прославяйки Всеподателя Бога и благодарейки на всички, които са се потрудили според силите си за него, ние отправяме своите молитви към Бога – този новоосветен храм да приема дълги години вярващия народ и да се слави името на нашия Господ Иисус Христос“ – каза владиката и преподаде на богомолния народ първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:296 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content