Продължете към съдържанието

Архангелова задушница на Военния мавзолей-костница

voenna zadushnicaВ съботата преди големия християнски празник Събор на св. архангел Михаил Църквата отбелязва Задушница, наричана още "мъжка", "голяма", Архангелова задушница. В този ден си спомняме за всички наши починали близки и се молим за упокоение на душите им.

 По традиция на Архангелова задушница се отдава почит и вечна признателност на офицерите и войниците от редовете на Българската армия, загинали по бойните полета.

Пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов софийски протосингел, протойерей Кирил Попов и дякон Васил Танев отслужиха панихида за загиналите български воини.

На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Пневнелиев, военният министър, началникът на отбраната, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи, ветерани от войните и други официални лица. Присъстваха също бойните знамена-светини и представителни части на Българската армия.

В края на молитвеното последование еп. Григорий призова в този ден да се помолим за всички български воини, отдали живота си за Родината, да имаме надежда в Божиите слова и да възпитаваме в семействата си искрена любов към нашите ближни.

Почетен караул поднесе венци и цветя пред издигнатия мемориал в памет на загиналите. След коленопреклонение в едноминутно мълчание президентът, официалните лица и духовниците преминаха през мавзолея, където почиват костите на 4 000 български военнослужещи, и влязоха в храм ”Св. Георги”, изграден на територията на военния мавзолей.

Там запалиха свещи в памет на воините и отново се помолиха за упокоението на душите им. Да почетат загиналите, в храма дойдоха и всички присъстващи офицери.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се организира от 1924 година. Прекъснат е през 1946 г., но по настояване на Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните отново е възстановен през 1992 година.

Вечна и блажена да бъде паметта на загиналите за българската свобода и национално обединение!

Текст и снимка: Весела Игнатова

{joomplucat:312 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content