Продължете към съдържанието

Патриаршеска литургия за Въведение Богородично

vavedenie lС патриаршеска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар), който в южната част на храма има параклис, посветен на празника. Поради това Богородичното Въведение се почита като втори храмов празник на църквата. Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит лично оглави в празничния ден св. Литургия. Заедно с него  в съслужение взеха участие митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Маркианополски еп. Константин, арх. Герасим-гл. секретар на Св. Синод, софийския протосингел- ставр. ик. Ангел Ангелов,  ик. Александър Георгиев-председател на тържествуващия храм , ик. Антоний Алексиев, прот. Серафим Петров, свещ. Стилиян Табаков, свещ. Методий Корчев, митрополитския протодякон Иван Петков и дякон Любомир Янъков.

Богородичният празник, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство, събра множество християни – малки и големи, на съборна молитва в храма. Мнозина от присъстващите пристъпиха към св. Тайни, за да се приобщят в този ден с Тялото и Кръвта Господни. Вдъхновено и поучително слово, изхождайки от библейските текстове и светоотеческите трудове за св. Богородица произнесе митрополит Йосиф.

В края на богослужбата патриарх Неофит поздрави многобройното църковно изпълнение, благодари на отец-предстоятеля, който усърдно се грижи за благолепието на храма и даде своето първосветителско благословение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:321 limit=50|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content