Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия за празника на св. Варвара

IMG 9458С особена тържественост бе отбелязан вторият храмов празник на храм „Преображение Господне“ в столичния квартал "Лозенец". Той е посветен на св. великомъченица Варвара, чиято памет честваме на 4 декември. На нейно име в софийския храм е устроен параклис и от десетилетия се покои частица от светите й мощи. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в Киев – град, известен със своето благочестие и святост.)

Празничната богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение участваха архимандрит Теофан, храмовото духовенство, во главе с предстоятеля ик. Василий Сарян, ик. Александър Георгиев – председател на храм "Св. св. Кирил и Методий", ик. Николай Николов – председател на храм "Св. Петка", и дяконите Васил Танев и Симеон Змейков.
Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци от цяла София. Всички присъстващи с благоговейна почит пристъпваха към празничната икона и се покланяха на светата частица, поставена на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, богато украсен със свежи цветя и многобройни уникални кандила.
Събрани за обща молитва, вярващите отправяха прошения към св. великомъченица, радваха се на архиерейското присъствие и се вдъхновяваха духовно за усърдна молитва от източните песнопения, изпълнявани антифонно от двете певници.
В края на св. Литургия слово произнесе еп. Григорий, в което припомни житието на св. Варвара и присъствието на частицата на светите й мощи – извор на духовна благодат в тази енория вече повече от половин век. Словото може да видите на адрес:
Владиката поздрави от името на Негово Светейшество предстоятеля на храма ик. Василий Сарян, църковното настоятелство, певците, които изпълниха песнопенията, и всички почели празника и им преподаде архипастирското благословение на Софийския митрополит Неофит.

{youtube}uxbNHW0RXkY{/youtube}


С п р а в к а:
Частицата мощи на св. Варвара е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в гр. Киев, известен със своето благочестие и святост.
През тези повече от 50 г. пребиваване на мощите в столичния храм „Преображение Господне” те са съхранявани в олтара на параклиса „Св. Варвара” и въпреки вниманието за опазването им, на два пъти са крадени. Но светицата ревниво пази своето благословение за вярващите, които я почитат в този храм, и ставало така, че хората, които неразумно посягали на светинята, после сами я връщали.
През 2005 г. ик. Василий Сарян, предстоятел на храма, заедно със своите събратя и църковното настоятелство организират поставянето на специален проскинитарий в северната средна част на храма, където частицата св. мощи е изложена за поклонение в новоизработена мощехранителница.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:330 limit=35|columns=3}

Visits: 0

Skip to content