Продължете към съдържанието

Архиерейско богослужение в руското подворие в деня на решението за канонизацията на владика Серафим

04 12 2015На 4 декември в Руската църква „Св. Николай“ – Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх в София, бе отслужена тържествена Божествена литургия, която оглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. На владиката съслужихаТроицкият епископ Панкратий – председател на Синодалната комисия за канонизация на светии от РПЦ, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, игумен Дамаскин (Орловски) – член на Синодалната комисия за канонизация на светии от РПЦ, прот. Владимир Воробьов – ректор на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ – основан от прот. Всеволод Щпилер – духовно чадо и съратник на владика Серафим, прот. Игор Якимчук – секретар на Отдела за външноцърковни връзки по междуправославните отношения на РПЦ, както и предстоятелят на Руското подворие архим. Филип Василцев, ставр. ик. Мина Минчев – предстоятел на Софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква у нас, ставр. ик. Симеон Минчев, патриаршеският протодякон Александър Нешев, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, дякон доц. д-р Иван Иванов.

Руските духовници са у нас във връзка с двудневните заседания на комисията по канонизацията на Богучарския архиепископ и Софийски чудотворец Серафим Соболев, чийто гроб се намира в криптата на Руската църква „Св. Николай“. В комисията от руска страна са също: доц. Андрей Кострюков – дългогодишен изследовател на живота и духовното наследство на владика Серафим, автор на книги и научни публикации за него, и настоятелят на Подворието архимандрит Филип (Василцев).
От българска страна в комисията участват Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, протойерей Теодор Стойчев от храм „Св. Атанасий”, гр. Варна, доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски", доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", доц. д-р Стефан Стефанов от катедра „Теология” на Шуменския университет. /Виж по-подробно на: www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=190101/
По време на Литургията Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отправи заупокойна ектения в памет на владика Серафим.
Богослужението завърши с многолетствия и слова на архиереите, които подчертаха многократно изключителната историческа значимост на събитията по канонизацията на владика Серафим. (Още по темата виж в: http://podvorie-sofia.bg/ и http://www.bg-patriarshia.bg/)
В същия ден съвместната комисия по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев) излезе с единодушно заключително решение, в което се казва, че "…не съществуват пречки за прослава на архиепископ Богучарски Серафим (Соболев) в лика на светците". Документът е подписан от съпредседателите на комисията Техни Високопреосвещенства Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. /Виж пълния текст тук/. Официалната позиция по този въпрос на Св. Синод на РПЦ ще бъде изразена на 24 декември 2015 г., а прославлението се очаква да бъде обявено на заседанията на Архиерейския събор на РПЦ на 2 и 3 февруари 2016 г..
Краят на този исторически за Църквата ден завърши в Софийската опера, където с голям успех премина дебютното за нашата сцена представяне на Рождественската оратория на митрополит Иларион (Алфеев) в изпълнение на Оркестъра, хора и солисти на Софийската опера и Хора на софийските момчета, дирижирани от Велизар Генчев. В залата присъстваха Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, НВ Симеон II и царица Маргарита, членове на Светия Синод на БПЦ, делегацията на РПЦ, много духовници, общественици и вярващи от София и страната. Директорът на Софийската опера Пламен Карталов с кратко слово представи ораторията и нейния автор и обяви началото на музикалния цикъл посветен на Рождественските и новогодишни празници. В словото си Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион, подчерта важността от решението на съвместната комисия по отношение канонизацията на владика Серафим. Владиката кратко представи своята музикална творба, посветена на Раждането на Спасителя и позрави сърдечно Патриарх Неофит с неотдавна отбелязания негов 70-годишен юбилей, а също 40 години от монашеското му пострижение и 30-години от неговата архиерейска хиротония, и посвети на Негово Светейшество това музикално събитие. Митрополит Иларион пожела на всички мирно небе и Божия помощ и завърши словото си с ангелското славословие: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение“. (Подробности за концерта четете ТУК)

Източник :  Сайт на Катедрален храм "Св. Неделя"

{joomplucat:333 limit=35|columns=3}

Visits: 0

Skip to content