Продължете към съдържанието

Храмов празник за деня на преп. Наум Охридски

Епископ Григорий в храм Преп. Наум Охридски

На 23 декември Православната ни църква чества паметта на св. Наум. В столичния жк "Дружба" се намира единственият действащ храм в София, посветен на св. Наум Охридски.

Храмът е осветен през 2003 г, а построяването му е с подкрепата на община „Дружба”. Основен принос за изграждането и поддържането на църквата имат миряните, които постоянстват и активно участват в енорийския живот, обединени от предстоятеля на храма ик. Христо Пудин.

През последните две години има значително обновяване и разкрасяване на храма. Външната колонада е послужила за основа на новоизграден притвор, в който са поставени свещниците – с цел да не се опушват вътрешните стени, корабната част е пребоядисана, а олтарът е зографисан с мащабни икони на светци литургисти.

В празничния ден св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В тържествената богослужба взеха участие храмовото духовенство имитрополитския протодякон Иван Петков.

За молитвеното настроение на вярващите допринесе антифонното пение от двете певници, на които бяха застанали софийски певци. Те бяха вещо ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия и празничен певец при храма.

В края на богослужбата слово върху евангелското четиво, житието и просветната дейност на Охридския чудотворец произнесе епископ Григорий.

Архиереят благодари и на иконом Христо Пудин, предстоятел на празнуващия храм, на църковното настоятелство за положените усилия за благолепието на този храм и отправи благопожелания на всички за крепко здраве, духовни сили и рождественска радост.

С трикратно многолетствие завърши духовното тържество в енорията на квартал "Дружба", а Негово Преосвещенство раздаде лично нафората на празнуващите този празник и им преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Мартин Митов

{joomplucat:342 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content