Продължете към съдържанието

Празнична служба за Стефановден в гр. Драгоман

dragoman

 

 

 

На 27 декември Православната църква почита свети архидякон Стефан. Единственият храм в Софийска епархия, носещ името на първомъченика-архидякон се намира в град Драгоман. Този ден е особено тържествен за жителите  на административния район,а от  2012 г.с решение на Общинския съвет празникът става официален за цялата община Драгоман.

По традиция на Стефановден към Драгоман се отправят представители на Софийския епархийски център, които взимат участие в празничното богослужение. Тази година с благословениетона Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, св. Литургия бе  възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископГригорий, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир, протойерей Йоан Чикалов – предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“, енорийският свещеник Асен Асенов и митрополитския протодякон Иван Петков.

На богослужението молитвено участие взеха зам.-кметовете Емилия Милушева и Лидия Банкова, кметски служители и общински съветници, както и голямо множество драгоманци.

В края на литургията Браницкия епископ Григорий се обърна с пастирско слово към присъстващите, като припомни житието на св. Стефан, който винаги е бил послушен на Божията воля и никога не се е отрекъл от Христа. По традиция в центъра на храма бе отслужен празничен водоствет.

С гръмко многолетствие за всички жители на община Драгоман и всички именници завърши празничната Литургия, след което бе раздадено на присъстващите благословено ястие, подготвено от дарители.

+++

Църквата „Св. Стефан“ е построена през 1943 г. на място дарено от местно семейство. По време на Отечествената война храмът е бил използван за училище, тъй като в училището са били разположени складове на немските войски. Дълго време църквата не е обновявана и благоустроявана и затова през 2010 г. с общи усилия на църковното настоятелство, Софийска митрополия и Община-Драгоман храмът е изцяло обновен. Корабната част и олтарът са с подменена подова настилка, храмът е вътрешно и външно боядисан, изградена е камбанария, довършена и оборудвана е магерница, монтирана е нова ограда на двора и е построена нова чешма.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:345 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content