Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и лития в чест на св. Евтимий Търновски

IMG 6719 aНа 20 януари Православната църква чества паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния храм „Св. Седмочисленици” бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие храмовото духовенство, множество софийски предстоятели и свещенослужителии трима дякони. Специално за празника в храма на българската святост бяха дошли софийските семинаристи, които през настоящата година завършват своето обучение в Софийската духовна семинария. Заедно с тях бе ректорът на духовната школа г-н Димитър Костадинов.

След като бе раздадена анафората, по утвърдена вече традиция духовниците и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Празничен камбанен звън съпровождаше литията и оповестяваше на софиянци за честването паметта на този велик български архипастир. Пред паметника бе извършен молебен и положени цветя от софийското църковно изпълнение.
Еп. Григорий се към миряните, които в този снежен, зимен делничен ден с признателност и патриотично чувство отдадоха почит на светеца:
“През целия си живот светият Патриарх беше в служба на Бога и на своя народ като архипастир. Той е този, който не изостави своите пасоми, а остана с тях, изправи се пред завоевателя, помоли го за милост, а после го изобличи за неговите беззакония. Той е този, който имаше дръзновение и такава любов към ближния, за да се жертва за своя народ. И сега в небесното царство той ги проявява и към нас, потомците на неговите пасоми. Да го почетем със славословие, да го почетем с песнопение и молитва, да изпросим неговата благодатна помощ и застъпничество пред Бога и да ни води по пътя, който води към царството Божие”.
Паметникът на св. Евтимий в центъра на столицата е изработен от скулптора проф. Марко Марков и е поставен през 1939 година. През 90-те години в София е сформирано Православното християнско младежко движение “Св. Патриарх Евтимий Търновски”, в което участват главно студенти богослови. По тяхна инициатива се въвежда традицията на 20 януари, след св. Литургия, от храм “Св. Седмочисленици” да тръгва литийно шествие до паметника на светителя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:363 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content