Продължете към съдържанието

Днес празнуваме св. мъченик Неофит – светеца покровител на Българския патриарх Неофит

IMG 7063На 21 януари с радост отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската църква – Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Почитаме и паметта на св. Максим Изповедник, закрилник на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим.
В чест на празника на  първойерарха на БПЦ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сащ, Канада и Австралия Йосиф и бе в съслужение с Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и Маркианополски еп. Константин. Заедно с тях съслужиха архимандрит Алексий – ефимерий на Драгалевския манастир, архимандрит Теофин, ставроф. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Пламен Димитров – член на Софийския епархийски съвет, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев, множество свещеници и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено съучастваха в светата богослужба многоброен народ, сред които  свещенослужители на столични храмове, архиерейски наместници на духовните околии в Софийска епархия, деканът на Богословския факултет към СУ- доц д-р А. Омарчевски, епархийски съветници, служители на Светия Синод и Софийската св. митрополия.  
По време на свещеническото причащение с пламенно, вдъхновено и емоционално слово към присъстващите се обърна митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който след като припомни чудното житие на светия младеж Неофит, пастирски настави християните непрестанно да се молим с Иисусовата молитва.
След отпуста на Литургията  в центъра на храма,  духовенството отслужи благодарствен молебен. Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, църковното изпълнение отправи молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх и Българската православна църква. Чрез него те благодариха на Бога за всичките Му благодеяния, попросиха Божието благословение да пребъдва и занапред над светата ни Църква и се помолиха за здравето на светейшия Български патриарх и народа ни.
Негово Светейшество Българския патриарх Неофит не присъства на празничните богослужби, тъй като замина  за Шамбези, Женева, за да участва в свикания от Вселенската Патриаршия Синаксис /среща/ на предстоятелите на Поместните православни църкви, който ще се проведе от 21 до 28 януари 2016 г.
Дълго време свещениците раздаваха нафора, а иподяконите поднасяха на богомолния народ икона с образа на свети мъченик Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:364 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content