Продължете към съдържанието

Благодарствена литургия отслужи Браницки еп. Григорий в храм “Св. Параскева”

img 7422

В неделния ден – 24 януари – в столичния храм „Св. Параскева”, на ул. „Г. С. Раковски”, бе отслужена благодарствена св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ик. Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятелят на храма – протойерей Йоан Чикалов, храмовото духовенство, протойерей Симеон Иванов – предстоятел на храм ”Живоприемен източник”, и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Въпреки студения януарски ден (термометрите показваха -21 градуса), мнозина вярващи дойдоха в храма, за да вземат молитвено участие в богослужбата. Сред тях бяха г-жа Бистра Илиева, изп. директор на фондация „Дарби”, проф. Йосиф Радионов, митрополитски служители и църковното настоятелство. В края на Литургията еп. Григорий се обърна към присъстващите и произнесе пастирско слово върху днешния евангелски текст, който ни разказва за йерихонския слепец.

„Да излекуваме своята духовна слепота с покаяние и изповед! Да отворим своите духовни очи и да се стремим да видим и вървим към Царството Божие!" – каза в словото си владиката. "Нека в днешния ден, когато св. Евангелие ни напомня за телесната слепота, да молим Бог да ни запазва от духовна слепота, да ни предпазва от тъмнината на греха и Той, Който е Светлината на света, да осветлява пътя ни към Царството Божие” – каза още еп. Григорий.

"В днешния ден споменахме с благодарност всички дарители, спомоществователи, които според своите сили допринесоха за ремонта и благолепието на този великолепен столичен храм. Благодарим на Бога и на тези, които не пожалиха средства и ги предоставиха за ремонта на параклисите, спомогнаха да се подготви вътрешното пребоядисване на този огромен храм и ремонта на покрива, който е сложен и изисква много средства. Да благодарим на Бога, че насочи стъпките на много човеци тук в храма, където да си спомнят за Божия дом и за своите ближни, които са в нужда. Господ да им умножи стократно за всички добрини, които те са сторили и на храма, и на енориашите! Нека Бог, Който знае техните имена и вижда в техните сърца, да им въздава, да ги подпомага, да ги укрепява във вярата, за да продължат да подпомагат светата Църква и това да им бъде за спасение!” – каза викарият и завърши празничното си слово, като преподаде на народа патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

След като бе раздадена нафората, владиката и духовниците разгледаха параклисите, посветени на св. Йоан Богослов и на св. Мина, в които вече е започнал ремонтът. Отбелязвайки тяхното добро разположение и оформление, еп. Григорий благопожела в скоро време да бъдат осветени и използвани за богослужебни нужди през зимния сезон.

Храм „Св. Параскева” е наречен „архитектурен шедьовър”, в който има пет св. престола, на които може да се отслужва св. Евхаристия. Централният престол, посветен на св. вмчца Параскева, е осветен от екзарх Стефан на 6 април 1930 г. Северният престол на олтара е посветен на св. Харалампий и е осветен през 1934 г., а южният, посветен на Въведение Богородично, е осветен от патриарх Кирил през 1960 г.. Има изградени и два параклиса в чест на св. Йоан Богослов и на св. Мина, които предстои да бъдат осветени.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

{joomplucat:365 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content