Продължете към съдържанието

В Богословския факултет бе отслужено Всенощно бдение

IMG 9494В чест на един от Великите светители и богослови – св. Йоан Златоуст, тази нощ  в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет бе отслужено Всенощно бдение по светогорска традиция. Продължителното църковно последование, по инициатива на студентите богослови и с одобрението на факултетното ръководство, е в чест на празника Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст.

Всенощното бдение започна в 22,00 ч. на 26 януари и завърши в 6,00 ч. на 27 януари. То бе отслужено от ефимерия на параклиса – гл. ас. д-р Сава Кокудев, и с участието на студентите – йеромонах Стефан от братството на Троянската света обител и свещеник Михаил Станкович от Видинска епархия.
На певницата застанаха студенти-богослови и заедно с техните преподаватели по църковна музика през цялата нощ изпълняваха неуморно пространните църковни песнопения, като в началото на богослужението (по време на вечернята) ги пееха   антифонно.
Наред с някалкото ревностни малки християнчета, в академичния параклис се бяха събрали студенти и вярващи от цяла София. В края на литургията мнозина пристъпиха за св. Причастие, а йеромонах Стефан пожела: ”Да отправим молитва към св. Йоан Златоуст да бъде наш застъпник пред  Бога, Който  просвещава и освещава всички човешки сърца!”

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:367 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content