Продължете към съдържанието

Празнична св. Литургия в чест на св. Трисветители в Богословския факултет на СУ- фоторепортаж

30 01 2016На 30 януари честваме празника на св. Трисветители – св. Василий Кесарийски (†379 г.), св. Григорий Назиански (†390 г.) и св. Йоан Златоуст (†407 г.). Този ден висшите православни богословски школи честват като свой втори храмов празник.

Софийският богословски факултет тържествено отбеляза този ден, който започна с архиерейска св. Литургия в академичния параклис отслужена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужението в края на което той отправи своето патриаршеско приветствие и първосветителски благослов към деканското ръководство, преподавателите и студентите:

"Уважаеми преподаватели,
Скъпи студенти,
Обични в Господа, братя и сестри,

В края на първия месец на Новата година светлее празникът на тримата светители на Църквата, учители на вярата, светите отци – Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст. Трима носители на благодатното познание за Въплътилото се Слово, които ние величаем и славим.
В този ден поздравяваме всички Вас учители – уважаемите професори, доценти и асистенти, преподаватели на вечната Истина и Вас скъпи студенти, пожелали да се наситите с тази Истина, с радостта на дивното духовно тържество.
Желаем Духът на мира и любовта да свързва всички Ви в съборността на Църквата и да пазите вековната мъдрост на Православието, разкрита в множеството светоотечески творения, озарени от вярата и светостта на техните автори.
Огласявайте Божествените слова, за да проникнат спасително в сърцата на всички, които са възлюбили Божието явяване.
„Духът пребивава с нас сега и в стремежа към Духа е пътят, който ни е открит към пълнотата на Божието знание.“ – казва свети Григорий Богослов. Затова търсете този път, път на вечното спасение, наситен със сладостта от Христовата любов и светлина.
Честит празник!"

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:369 limit=50|columns=3}

Visits: 1

Skip to content