Продължете към съдържанието

Начало на сътрудничество между богослови и енорията на храм „Св. Параскева”

img 0494В празничния за богословите ден – 30 януари, деканското ръководство, преподавателският състав, служителите и студенти на Богословския факултет „Св. Климент Охридски” се срещнаха с енорията на столичния храм „Св. Параскева”.

Инициативата за тази среща възниква спонтанно след като духовници и преподаватели споделят, че липсва тясна връзка между тях, която би подпомогнала по-успешното изпълнение на тяхната обща работа на Божията нива – да ограмотяват, образоват и приобщават християните към църковния живот, едните като преподаватели във висшата богословска школа, а другите като духовни пастири и организатори на енорийския живот. Така се е оформила идеята преподаватели и студенти да гостуват в различни  столични енории и по този начин да се установят връзки на сътрудничество между младите богослови и енориите в столицата. Споделяйки своя опит, те да създадат възможности за нови енорийски  инициативи, в които да се включват и студенти богослови.
Началото бе поставено в Деня на висшите богословски школи – празника на св. Трисветители, с вечерно богослужение в столичния храм „Св. Параскева”. То бе отслужено от храмовото духовенство во главе с предстоятеля протойерей Йоан Чикалов и ефимерия на академичния параклис свещеник Сава Кокудев, като на певницата застанаха преподавателите по църковна музика в БФ.

В края на вечернята протойерей Йоан Чикалов подробно запозна присъстващите с разнообразната дейност, която организира храмът, като акцентира на осъществената социална и благотворителна дейност. Той сподели за образователните инициативи, реализирани от духовенството с помощта на фондация „Дарби”, които имат челно място в културните прояви на столицата, а именно – в Детския фестивал за църковна музика „Осанна във висините”. Като благодари на присъстващите за тяхната съпричастност, отецът пожела успешна обща работа.
От името на деканското ръководство доц. д-р Ивайло Найденов благодари на храмовото духовенство за желанието им за сътрудничество с преподавателите и студентите на БФ и изрази надеждата, че този „интересен контакт” ще доведе повече хора в неделното енорийско училище и ще насочи повече млади хора към духовната Алма матер, където могат да се обучават и образоват в богословската наука. „Това е първата стъпка към общата работа и съвместно живеене” – каза преподавателят и прикани разговорите да продължат в неформално общуване.
Духовенство, ръководство, преподаватели, студенти на БФ и енориаши се разделиха с упование че са поставили добро начало и с надеждата за богати плодове от общото сътрудничество.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:372 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content