Продължете към съдържанието

Празнична вечерня за празника на св. Харалампий

img 0299На 10 февруари, Православната църква чества св. свщмчк Харалампий Чудотворец и св. мчца Валентина. В навечерието на празника в митрополитския храм бе отслужена празнична вечерня, предстоявана от софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и с участието на дякон Васил Танев.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие във вечерното последование, като припяваше заедно с певците празничните песнопения.
В храма за поклонение на вярващите бе поставена частица от мощите на св. Харалампий, епископ в Магнезия, Мала Азия, който е пострадал за Христовата вяра в края на II век.
В утрешния ден св. Литургия ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В края на богослужбата ще бъде осветен пчелен мед – традиция, която се основава на разказа в житието на св. Харалампий за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има лечебни свойства.

Начало на литургията – 9,00 часа

{joomplucat:381 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content