Продължете към съдържанието

Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) – 143 години от гибелта му

img 1506На 19 февруари се изпълниха 143 години от гибелта на йеродякон Игнатий – Васил Левски. Най-обичаният наш патриот, наречен българският Апостол на свободата, е заловен от османските власти на 27 декември 1872 година край Ловеч и е осъден на смърт чрез обесване от Софийската извънредна следствена комисия на 14 януари 1873 г. Дни по късно е изпълнена присъдата в тогавашните покрайнини на София.В чест на годишнината в столицата се състоя възпоменателно тържество. В старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола, бе отслужено заупокойното последование в негова памет.

Панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха множество предстоятели на столични храмове, софийски свещенослужители и дякони. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие. Със запалени свещи в храма присъстваха кметът на София – г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметове на Столична община, кметове на софийски райони, депутати,професори и творци на българската наука, представители на обществени организации, граждани и възпитаници на Спортното училище “Васил Левски“.Панихидата в чест на йеродякон Игнатий неслучайно се отслужва в древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, тъй като е в близост до лобното му място, а в храма се съхранява кичур от косите му, дарени през 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на Васил Левски. Траурното песнопение „Вечная памят” прикани присъстващите да сведем глава пред подвига на патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

В края на панихидата с възпоменателно слово се обърна Българският патриарх Неофит. „Тази вечер е трудната вечер за Родината ни. Събрани в старинния храм, утихнали в молитва, притиснали вощеници в дланите си, ние зовяхме прошения за този, който извърши подвига на родолюбието, за монаха, чиято любов бе толкова голяма, че положи живота си, за да види народа български свободен. Той изпълни Божията повеля, прие в сърцето си евангелската правда и навсякъде в поробеното ни Отечество показа отговорността и честността си. Чрез любовта си показа величието на свободата, защото за да обичаш, трябва да си свободен!…. Бог да прости Дякона, понесъл вярата в свободата и обгърнал с любовта си цялото ни Отечество. Доблестния служител Христов, разкрил идеала на святата и чиста Република и угодил Богу чрез делата на своето човеколюбие. Амин.”- завърши словото си патриархът.

След панихидата духовенството и гражданство се отправиха в литийно шествие към паметника на Васил Левски. Към тях, при храма, се присъединиха президентът на Република България Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на различни парламентарни групи и обществени дейци.С възпоменателна програма бе почетена 143-та годишнина от гибелта на йеродякон Игнатий. Държавници, общинари, министри и граждани паднаха на колене пред паметта на Дякона, чиито заветни думи бяха издигнати на огромен постер над паметника: „ДЕЛА ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ”. Представителите на българската държавност и духовенството поднесоха венци и цветя на паметника, който от рано сутринта бе обсипан с цветя от малки и големи родолюбци.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:384 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content