Продължете към съдържанието

Фоторепортаж от прославлението на св. Серафим Соболев в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”

img 5497На 26 февруари в ПКСХП "Св. Александър Невски" се извърши прославлението на Богучарския архиепископ Серафим, точно в деня на неговото успение. Специалното последование бе предстоявано лично от Български патриарх Неофит и бе в съслужение с архиереите-представители на Руската православна църква, синодалните митрополити и епископи на Българската православна църква, десетки духовници, свещеномонаси и дякони.

В края на Великото славословие  иконата на св. Серафим Софийски Чудотворец бе изнесена от олтара и поставена в специално подготвен аналой  в центъра на храма.

От църковния амвон прозвуча слово на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, който по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 3 февруари 2016 г. взе участие в канонизацията на архиеп. Серафим Соболев в Москва, заедно с Варненския и Великопреславски митрополит. След него главният секретар на Св. Синод на БПЦ- Негово Високопреподобие архим. Герасим прочете Патриаршеското и Синодално послание по повод прославлението на новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец.

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, произнесено след св. Литургия по случай прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, ПКСХП „Св. Ал. Невски“, София, 26.02.2016 г.

Снимки: Весела Игнатова

 

{joomplucat:136 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content