Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави празничната литургия за Благовещение

img 2724С камбанен звън започна празникът Благовещение – денят, в който св. архангел Гавриил се явява на св. Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от седми век.

Във всички столични храмове Благовещение бе отбелязан със св. Литургия. По време на Великия пост това е единственият ден през седмицата (освен съботите и неделя Цветница), когато се полага да бъде извършена Златоустова св. Литургия. Въпреки че голямият християнски празник бе работен ден в страната ни, много миряни дойдоха в храмовете да засвидетелстват своята причастност с Христа и съпричастност с радостта, която се благовести на целия човешки род.
Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит възглави празничната св. Литургия в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия”. В съслужение с първойерарха на Българската църква бяха софийският викарий Браницки еп. Григорий, архимандрит Дионисий председател на Църковното настоятелство на патриаршеския храм "Св. Александър Невски", архимандрит Герасим – гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия и председател на храма, храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Въпреки че празникът съвпадна с делничния петъчен ден, древният храм бе преизпълнен с богомолци. Много от тях носеха цветя, за да украсят иконата на св. Богородица и хлебни приношения, които раздаваха за здраве и благопреуспяване. Празникът, в който се спомня благовестието на св. архангел Гавриил към св. Дева Мария, се смята за начало на пролетта и се почита като Ден на жената християнка.
В края на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Неофит произнесе празнично слово и поздрави всички жени, майки, девойки и даде своя първосветителски благослов като пожела винаги да бъдем под покрова на Божията Майка.
След края на литургията еп. Григорий и духовенството отслужи трисагий в памет на Хонорий – християнинът, чиято гробница е открита в близост до храм „Св. София. В нея са намерени останки от изявения боголюбец, което се предполага заради факта, че гробното място е в близост до бозиликата.
Костите са поставени в специално изработен малък каменен саркофаг, наподобяващ формата и вида на големите, използвани в първите векове.
След като бе извършено заупокойното последование, еп. Григорий  преля костите с благословено вино, а присъстващите вярващи в един глас казаха: „Бог да го прости!”. Предстои в следващите дни малкия саркофаг  да бъде препогребан в костницата на „Хонорий, раб божи” – както е написано на стените й, намерена случайно през 1989 г.

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, произнесено на Благовещение, след св. Литургия в храм „Св. София“, 25.03.2016 г., гр. София

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:403 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content