Продължете към съдържанието

Неделя Кръстопоклонна в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

img 2693На 3 април – третата неделя от началото на Великия пост, която се нарича Кръстопоклонна, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

В този ден Живототворящият Кръст Господен тържествено се изнася от св. олтар – за да напомни на вярващите за приближаващата се Страстна седмица и Възкресение Христово, както и да ги укрепи към продължаване на подвига на поста.

 

След изнасянето на кръста и поставянето му в центъра на храма, духовниците трикратно се покланят, а църковното изпълнение пее: „Кресту Твоему покланяемся Владико, и святое Воскресение Твое славим”. Това песнопение се изпълнява и по време на Литургията вместо Трисвятое.

Св. Кръст остава за поклонение на християните до петък, когато преди Литургия се внася обратно в олтара. Затова третата неделя и четвъртата седмица на поста се наричат „кръстопоклонни”. Традицията за поклонение пред Кръста Господен съществува от времето на първите християни.

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Неделя Кръстопоклонна, катедрален храм „Св. Неделя“, София, 3 април 2016 г

{joomplucat:407 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content