Продължете към съдържанието

Представяне на книгата на отец Владимир Дойчев

 

Свещеник Владимир ДойчевНа 5 април от 19 часа, в изпълнения с хора салон на Софийската света митрополия, се състоя представяне на сборника с проповеди „Среща с Живота“ на свещеник Владимир Дойчев. Книгата излиза с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Книгата беше представена от автора, както и от издателя – писателя Николай Фенерски, и от софийския протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, който, представяйки автора, познат на всички от предаването „Иконостас“ и дългогодишната си работа като телевизионен журналист, подчерта, че проповедите на о. Владимир са чужди на сухотата на схоластичния стил, а точно обратното – беседвайки приятелски с читателя, те са разкази, които илюстрират дадени събития и случаи, свързани с живота на Отците на Църквата, и най-важното – винаги ни насочват към Пътя, който ще ни срещне с Бога. „Най-важното нещо за християнина е търсенето на Срещата, подготовката за тази Среща. – подчерта о. Ангел. – Това, за което влизаме в Църквата, живеем в Църквата, е да се готвим за тази Среща – Срещата с Бог.
Християнството изисква отдаденост, а въпросът за съществуването на злото в този свят, за благоденствието на злото и за страданието на този, който живее с Христос, е трудно преодолимото за християнина. Любовта, която дава Христос, и стигайки до Своя апогей – чрез собствената Си Смърт да победи смъртта и по този начин да ни освободи от робството и да ни даде вечността, заглушава именно тези въпроси и ни дава правото да бъдем христови.
Мисля, че най-важното нещо за всички нас, както казва ап. Павел, е да сме христови. Оставяйки Самия Бог в сърцето си, да показваме само едно – любовта си! Защото за това сме призвани. Ето, тази любов можете да откриете в книгата на о. Владимир“ – каза още протосингелът.
Проповедите са споделяни в различни сайтове и във фейсбук. Те са плод на желанието на автора Църквата да говори повече на разбираем език, но език, който не е уличен, и едновременно с това да говори за нещата, които вълнуват съвременния човек, като самотата, депресията, безизходицата и най-вече за това „Кой е Христос“. Отец Владимир казва, че ако човек иска да чуе Христос, трябва да е тих, да не предполага отговори, да не предполага формули, да не предполага себе си, а да приеме Христос като Истината .
„Това е книга за „търсачи“, за хора, които не са сложили точка на всички изречения, които произнасят в главата си и на всички важни теми в своя живот – споделя авторът. Най-много тази книга е книга за Промяната, за онези хора, които са дошли в Църквата разбирайки, че тя е онова място, което ще те накара да станеш различен, разбирайки своята катастрофа.“
Книгата съдържа 51 празнични и неделни проповеди и едно есе накрая: „За моливчетата и за гумичките“, за което о. Владимир казва, че е неговата мечта и неговото „следва“, защото с това есе той би искал да „зарази“ и други да говорят. Защото да говориш в днешно време, казва той, е трудно и опасно… Защото никой в днешното време на меркантилност и манипулации не е откровен. А хората могат да ти повярват само, ако си изцяло откровен – трябва да се оголиш, да откриеш раните си видимо за всички, да си истински и да дадеш възможност те да те наранят или ти да ги заразиш с вяра. Според о. Владимир трябва да говориш така, че хората да разбират, че нямаш „б“-вариант, защото иначе спират да ти вярват, ако разберат, че не си се отдал изцяло.
А повярвалите негови енориаши, колеги, приятели дълго се редиха на опашка не само за автограф на изчерпаната за по-малко от месец книга, но и да благодарят на свещеника за неговата любов и всеотдайност по Пътя, на който срещат Живота.
 
Текст: Нина Комарова
Снимки: Мартин Митов
Видео: Соня Анкова
 
{joomplucat:408 limit=20|columns=3}
 
{youtube}zPEBEHybaMQ{/youtube}
 

Visits: 0

Skip to content