Продължете към съдържанието

Белоградчишкият епископ Поликарп посети Богословския факултет в София

polikarp bfНа 15 април, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София.
Посещението бе осъществено във връзка с „Вечер на библиотеката“, която се отбелязва с различни инициативи от младите богослови.
Тази година вечерта на библиотеката бе посветена на Светите Отци Кападокийци, които през IV в. утвърдиха православното учение за Света Троица в света и обориха всички лъжеучения и ереси.

Епископ Поликарп бе поканен като гост на тези изяви от доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, по молба на млади богослови.
Участието на епископ Поликарп стана възможно чрез благословението на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит и разрешението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, чиито викарен епископ е той.
Посещението на епископа в богословската среща започна с отслужването на Преждеосвещена света литургия в параклиса „Св. Климент Охридски“ на Факултета, във служение с архимандрит Самуил и свещеник Сава Кокудев, ефимерий на храма, и при сладкогласното пение на богослови под диригентството на г-н Любомир Игнатов и продължи с празнична почерпка и задушевен разговор в деканата, след което се проведе и беседа със студенти като акцентът бе върху живота и делото на светите Кападокийци, като пример на подражание от съвременните християни и богослови.
При всяка отдадена възможност, както след светата Литургия, почерпката и беседата, епископ Поликарп изказваше благодарност към доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, преподавателите и богословите за поканата и възможността да се намери в дворите на св. Климент Охридски и за оказаната възможност да поощри себе си и присъстващите в духовен живот и добродетелност.
Благодарност към епископ Поликарп от всички присъстващи на мероприятията поднесе г-н Омарчевски, който изяви желанието на всички, такива духовни благодатни срещи да бъдат по-чести в Богословския факултет в София.
Епископ Поликарп посети и разгледа Националния църковно историко-археологически музей при Св. Синод, който се помещава в сградата на Богословския факултет.

Текст: Видинска света митрополия

Visits: 0

Skip to content