Продължете към съдържанието

Целият Богородичен акатист беше отслужен в София

Пресвета Богородица в митрополитската катедралаНа 15 април в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София беше отслужено Малкото повечерие с целия Богородичен акатист и Молебен канон към Пресвета Богородица. Църквата беше изпълнена с богомолен народ, дошъл да отправи молитви към Божията майка заедно с духовниците.

По правило целият текст на акатиста се изчита в петата седмица на светата Четиридесетница преди неделята, посветена на св. Мария Египетска. В прочитането на отделните статии на молението се включиха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, епископите Браницки Григорий и Маркианополски Константин, както и протойерей Николай Цурев от храма-домакин. 
"Днес е благословен ден, защото в този ден се покланяме пред най-благословената от всички жени – Пресвета Богородица. Ние я почитаме като драгоценен съсъд на Божията благодат" – с тези думи започна своето слово в края на богослужението прот. Николай Цурев. Той припомни, че св. Богородица е нашата най-голяма застъпница пред Бога, утешителка в скърбите и помощница в немощите, завършвайки с: "Бог прослави светата Дева. И ние днес прославяме Божията Майка… По нейните молитви Бог да запази нашата Църква, нашето Отечество и всички, които с вяра и любов прибягват до нея. Амин!"
Както и на досегашните съборни молитвени последования, и този път песнопенията бяха изпълнени от Софийския свещенически хор под ръководството на ик. Кирил Попов. След края на богослужението беше осветено петохлебие.
 
На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние твоите раби след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: "Радвай се, Невесто неневестна!"
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:410 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content