Продължете към съдържанието

Слово за Пасха на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, 1 май 2016 г., ПКСХП „СВ. Ал. Невски“

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,
БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,
ОБИЧНИ ВЪВ ВЪЗКРЪСНАЛИЯ ГОСПОД БРАТЯ И СЕСТРИ,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
В наситената с напрегнато очакване тишина на пролетното утро, в зората на деня Господен, с радост, вяра и непосрамена надежда посрещаме вестта за празния гроб, в който бе положен разпнатият за нашите грехове Син Божи и Син Човешки, до нас достига ангелската вест – ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Щедрата Божия любов не можа да се примири с това, че онзи, който бе сътворен „по Божи образ и подобие” (Бит. 1:26), ще остане роб на греха, на тлението и смъртта, подвластен на страстите и похотите, на всичко онова, което познаваме като плодове на богопротивния дух. Христос възкръсна от мъртвите, за да ни върне вечния живот, който бяхме загубили поради непослушанието на прародителите.
Славим и възпяваме Възкръсналия от мъртвите всеки ден и час от нашия християнски живот. В Него и Неговото име полагаме цялата си вяра и надежда, и доверие, и упование. Защото без Него, без Неговото Възкресение животът ни би бил онази драма на безнадеждността, която носи със себе си непознаването на Бога, на Неговите дела, божествен и спасителен промисъл и заповеди. В Църквата всички ние, които сме „едно тяло и един дух”, сме „призвани към една надежда” (Еф. 4:4), и тази надежда не е в суетни човешки учения, а в Оногова, Който ни е призовал „от тъмнина в чудната Своя светлина” (1 Петр. 2:9). С тази надежда и с неизменната вяра във Възкръсналия Христос Църквата и днес не престава да възпява Него – Победителя на смъртта – и да припомня всичко онова, което Той извърши заради нас – Кръст, гроб, тридневното възкресение, възнесението на небето и сядането отдясно на Отца, и очакваното Негово славно Второ пришествие.
Братя и сестри,
Още в зората на християнството Апостолът на народите свидетелства, че „… със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение” (Рим. 10:10), сочейки с това, че истината за Христовото възкресение и цялата наша вяра, която се гради върху фундамента на това единствено по рода си събитие, трябва да бъдат едновременно и в сърцата ни, и в нашите слова. Да владеят не само нашия вътрешен човек, но и да бъдат изразявани в нашия живот и в нашето постоянно християнско свидетелство пред света, което е свидетелство за Истината, за това, че Христос възкръсна от мъртвите.
С тази радостна вест и с този благослов приветстваме всички вас със славното и всепобедно Христово възкресение, като още веднъж отправяме нашите първосветителски молитви към Всеподателя за мира и благоденствието на нашия благочестив народ, за неговия духовен и културен възход и за неговата ревност в съграждането на Христовата Църква, Църквата на Онзи, Който отдаде Себе Си за нас, „за да ни избави от всяко беззаконие и ни очисти, за да Му бъдем народ избран, ревностен към добри дела” (Тит 2:14).
Мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Visits: 2

Skip to content