Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, произнесено на водосвета на бойните знамена на БА в деня на светия великомъченик Георги Победоносец, София, 6 май 2016 г.

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Радвай се, Георгие, велики победоносче”

Уважаеми господин Президент на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили,
Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,
Уважаеми господин Министър на отбраната,
Ваше Преосвещенство,
Уважаеми господин Началник на отбраната,
Уважаеми господа офицери, сержанти и войници,
Ваши Превъзходителства,
Уважаеми представители на българската държавност,
Обични във Възкръсналия Господ братя и сестри,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Тържествено честваме паметта на един от най-прославените Христови воини – светия великомъченик и Победоносец Георги, който с живота и с подвига си се уподоби на Оногова, в Когото твърдо и неизменно вярваше, и на Когото единствено се уповаваше, като посрами идолите, а на всички свидетели на неговия пречуден подвиг даде сили и посочи истинския път на следването на Христа – пътя на вярата и надеждата, на любовта и саможертвата.
Както и на много други места по света, така и у нас светият великомъченик Георги се почита като покровител на славното и непобедимо българско войнство. С неговото име на уста и с името Христово в сърцето българският воин е печелил немалко славни битки, прославяйки така не само себе си, но и светеца Победоносец и най-вече Този, на когото се уповаваше – Господа на славата, крепкия и силния на война Господ” (Пс. 23:8).
Със своето молитвено пред Господа застъпничество свети Георги е винаги близо до нас, за да ни помага в борбата ни с греха и съблазните. Затова и Църквата му пее: „Радвай се, помощниче на православните войнства в битките; радвай се, топъл ходатай за спасението на грешните. Радвай се, Георгие, велики победоносче!” (Акатист на свети вмчк Георги Победоносец, Икос 11).
И още: „О, всехвални, свети великомъчениче и чудотворче Георгие, погледни на нас с бързата си помощ и умоли човеколюбивия Бог да не осъжда нас грешните за нашите беззакония, но да ни стори по великата Си милост… Да даде на православния ни народ и на цялото Христолюбиво войнство победа над враговете и да укрепи страната ни с постоянен мир и благословение!”.
С тази молитва за всички нас, за нашето славно православно войнство и нашето мило Отечество, неизменно пребъдвайки в радостта на Възкресението, поздравявам всички вас с празника на Христовия мъченик и Победоносец Георги!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Visits: 0

Skip to content