Продължете към съдържанието

Празникът на св. Константин и Елена в Одрин

dsc03100По случай  храмовия празник, в българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин, на 21 май 2016 г. бе отслужена тържествена св. Литургия, оглавена от Адрианополския  митрополит Амфилохий от Константинополската патриаршия, с когото съслужиха представителите на Софийската света митрополия –ставрофрен свещеноиконом Пламен Димитров,член на Софийския епархийски съвет и  дякон Йосиф Стоименов от митрополитската катедрала "Св. Великомъченица Неделя", свещеник Александър Чакърък, предстоятел на храм „Св. Георги“ в Одрин и свещеници от Орестиада, Гърция.

След службата, митрополит Амфиолихий поздрави многобройните поклонници дошли от България за празника и благодари за съборното молитвеноучастие. Той отправи поздравления към  Българския патриарх Неофит , които заръча да бъдат предадени предадени от отец Пламен Димитров.
Празничната литургия бе отслужена на два езика – български и гръцки, а Символът на вярата бе прочетен от българския консул Васил Вълчев.
На тържеството в Одрин, което традиционно събира гости от България бяха г-н Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, представители на дружествата на тракийските българи от Хасково, Варна и др.
Участие взеха и генералният консул на Република България в Одрин- Васил Вълчев и дипломати от ГК. Присъстваха и представители на Фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул, както и консулът на Република Гърция в Одрин- Параскеви Харитиду.

{joomplucat:35 limit=15|columns=3}

Visits: 0

Skip to content