Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в с. Лесидрен, Ловешко

Храм Св. вмчк Георги Победоносец в ЛесидренНа 25 юни, Отдание на Петдесетница, в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в село Лесидрен, Ловчанска епархия, светата Литургия оглави Негово високопреосвещенство Гавриил, митрополит Ловчански. В съслужение с него взеха участие енорийският свещеник ик. Вельо Йотов и ик. Любомир Казашки, секретар на Ловчанската св. митрополия. Песнопенията изпълняваше представителна част на столичния хор „Св. Наум Охридски“ с ръководител г-н Андрей Касабов.

В словото си Негово високопреосвещенство говори за св. Петдесетница и, предвид предстоящия празник – за светците на Църквата. "Не е възможно човек без Божията благодат да постигне такова съвършенство. Затова само православната Църква има светии… Само православната Църква живее дълго и с благодат в тайнствата. И това не е теория, това е действителност…"
След св. Литургия бяха осветени две мозаечни икони, разположени на западната фасада на църквата, дело на художниците Владимир Куртев и Пламен и Стоян Коцалеви. Новите мозайки са реплики на двете храмови икони – на св. вмчк Георги Победоносец и св. пророк Илия, намиращи се на проскинитарии в притвора на храма. Идеята и организацията за изработката на светите образи е на църковното настоятелство на храма след обновлението му. Общата стойност на новите мозайки е 12 500 лева, а средствата са събрани от миряни. С дарения се присъединиха и митрополит Гавриил Ловчански, както и първият български космонавт Георги Иванов.
Със свое слово се включи и г-н Искрен Йотов от църковното настоятелство на лесидренския храм, който благодари на всички спомоществователи, припомняйки и притчата за Лептата на бедната вдовица (Марк 12:41-44; Лука 21:1-4). Митрополит Гавриил засади две нови фиданки в църковния двор. Заедно с нафората на всички в храма се раздаваха и иконки на св. великомъченик Георги. Последва празничен концерт, с участието на Берковската духова музика и танцовия ансамбъл на читалище "Леседра".
 
Църквата „Св. вмчк Георги“ в Лесидрен е трикорабна базилика, изградена изцяло от камък. Построена е през 1859 г. Строители са били майстор Божко и другарите му от Трявна, а иконописец – Пенчо хаджи Найденов от Троян. Автентичния си вид църквата е запазила и до днес. През 1976 г. е обявена за паметник на културата. През 2015 г. е осветена наново след основен ремонт, финансиран по европейската Програма за развитие на селските райони. Килийното училище до нея, което изгаря при пожар в началото на 20. век, е възстановено в автентичния си вид. 
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:161 limit=30|columns=3}

Visits: 1

Skip to content