Продължете към съдържанието

Бдение и архиерейска литургия за възвръщането на честните мощи на преп. Иоан Рилски в Рилския манастир

 

Рилската света обителНа 1 юли Рилската света обител празнува Възвръщанете на мощите на св. Иоан Рилски от Търново. Богослужението беше предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. С него съслужиха Техни Преосвещенства игуменът на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, и пребиваващият в обителта Главиницки епископ Йоан, много монаси от светата обител и от други манастири, свещеници, придошли от цялата страна. Последованието беше изпълнено антифонно, в духа на източната традиция, като на десния клир пяха псалти под ръководството на г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия, както е по традиция – псалти от съседна Румъния под ръководството на отец Кристиян Тодиряну.

„Наистина най-голямото украшение на тази св. обител е преподобният отец Иоан и най-голямата ѝ светиня безспорно са неговите нетленни, благодатни, благоухаещи и изпълващи чудеса и изцеления св. мощи", каза митрополит Серафим, като напомни тропара на преп. Иоан Рилски, в който житиеписецът призовава „да черпим от богатата изобилна Божия благодат, която се излива от мощите на св. Иоан Рилски чудотворец“.
„Безспорно този, който е написал този текст е бил убеден във всичко това, което пише, защото мощите на преподобния Иоан, където и да са били, където и да са пребивавали винаги са били източник на благодатна Божия помощ и винаги чрез тях, този който е просил, е получавал това, което е искал да вземе за себе си или за своите близки… Преподобният Иоан, който изцяло посвети себе си и отдаде своя живот в подвига на будителното служение за своите ближни, за своя народ, е причината тук да присъства този Христов мир, защото самият наш преподобен отец Иоан го е получил още приживе, разбирайки суетата на този свят и че нищо в този свят не може да бъде толкова ценно и толкова необходимо за нас човеците, както този Христов мир. Затова и сам имайки в себе си този мир, преподобният наш отец Иоан постави тук, на неговата св. обител, на нейните преподобни обитатели, на честните поклонници, на тези, които се трудят и всички, които с добри сърца, добри подвизи и намерения са в тази св. обител в единомислие и вяра. Този мир е повече от необходим за всички нас и днес. Затова именно идваме с радост при св. Иоан Рилски, но трябва винаги да обръщаме внимание и да носим и скръбта за това, което се случва около нас. На първо място отстъплението от Бога, от вярата, от добродетелността, липсата на плодовете на Св. Дух, за които чухме и в апостолското четиво, липсата на Христовия мир в този свят…“, каза още митрополит Серафим.
Игуменът на манастира, Адрианополският епископ Евлогий се обърна към митрополит Серафим с благодарност, за това, че за поредна година е съслужил с братята на обителта, духовниците и всички присъстващи за празника на преподобния Рилски чудотворец.
 
Снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:162 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content