Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит произнесено на „Преображение Господне“, 07 август 2016 г., София

    † Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 „И се преобрази пред тях:
и лицето Му светна като слънце,
а дрехите Му станаха бели като светлина“
(Мат. 17:2)

Ваше Преосвещенство,
Досточтими отци,
Обични в Господа, братя и сестри,

Едно от най-дивните евангелски  събития, когато нашият Господ Иисус Христос се преобрази пред очите на своите трима ученици Петър, Иаков и Иоан, показвайки своята Божествена същност, e днес честваният празник на Светото Преображение. Срещата на удостоения от Бога човек в лицето на тримата апостоли, които застанаха със своята човешка природа пред Божествената същност е дълбок, мистичен акт на Премъдростта Божия. Това е ярък израз на Божията любов към човека, облян от Божествената светлина и потопен в нейните нетварни зари и така да добие възможността  да общува с Бога като Личност с личност.
Този ден е упование за християнина, защото е доказателство, че са изпълними словата на свети апостол Петър, от неговото Второ съборно послание, който казва че можем „да станем участници в Божественото естество“ (Втор. Петр. 1:4). Спасителят взе онези свои ученици, които бяха подготвени за тази среща и показа, че човекът има възможност, чрез благодатта на Бога, да види Неговото величие и влезе в  Неговата радост, да съзре същинската Божия природа пред пламенните погледи на христовите ученици.
Срещата с Бога  винаги e  тайнство. Незабравимо събитие в човешката история, където самият Бог е вярата на човека в Божието битие, че Той е и винаги ще бъде, и че този свят добива своя смисъл единствено чрез Всемогъщия Бог, чрез Неговата Божествена сила и любов.  Второто лице на Светата Троица, Божественият Логос, самият Господ Иисус Христос прие човешката природа, за да бъде със своето творение. Да даде на своите ученици новото учение и да разкрие пред тях истинската си Божествена същност.
Събитието на Тавор, по единодушното мнение на светите източни отци и главно на свети Григорий Палама е съзерцание на истинската Божествена светлина на преобразения Христос, защото човекът в своя съзерцателен живот действително среща Бога и пребивава в Неговата вечна слава, чрез Божествените Му енергии. Това е личното общение на човека с Бога, при което цялото човешко битие е проникнато от Божественото присъствие. Чуден акт на Божията любов, който разкрива пред нас, вярващите, Христовото обещание за бъдещото Му ново идване в слава. Надежда за християнина е, че ще бъде със своя Бог, озарен от Божествените лъчи на Таворската светлина и преобразен за новия живот, който е живот с Бога.
Тавор е реалното предизвикателство пред съвременния вярващ, който, воден от веровия си устрем, постоянно трябва молитвено да се възкачва по трудния път на духовната планина. Да търси Божествените зари и чрез причастието с Божествените плът и кръв, в тайнството на светата Евхаристия,  да става причастник на новия живот, който е живот в Христа.
Главната грижа на всички нас в земния ни живот е да запазим постоянното общение с Бога в Църквата, която разкрива главната  цел на своето съществуване тук на земята – преобразяването на човешката личност и спасението на човешката душа. 

Честито Преображение Христово!

Visits: 0

Skip to content