Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие руска делегация водена от Воронежки и Лискински митрополит Сергий

IMG 3235JPGНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес в патриаршеския дом поклонническа група от Воронежка митрополия на Руската православна църква начело с Воронежки и Лискински митрополит Сергий. Това е първото общоепархиално поклонническо пътуване на митрополит с неговите свещенослужители от Русия в България. До сега са идвали само отделни архиереи и поклоннически групи.

Едноседмичното поклонение по свети места в България се осъществява по покана на Българския патриарх Неофит и с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил във връзка с канонизацията на св. Серафим Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец през февруари т.г., и с договореното между двамата патриарси оживление на поклонническия поток на духовенство и православни християни от Русия в България и от България в Русия.
Гр. Богучарск, от където идва титлата на владика Серафим, се намира именно във Воронежка митрополия. Когато през 1921 г. оглавява руските задгранични православни енории в България той получава титлата „епископ Богучарски“, като последен ректор на Воронежката духовна семинария преди нейното закриване след революцията 1917г.
Митрополит Сергий сподели, че преди да поемат на това поклонение по любимата за владика Серафим България, възстановената Воронежка духовна семинария е получила за своите нужди нова, голяма сграда, която възприемат като дар по молитвеното застъпничество на св. Серафим.
Гостите споделиха прекрасните си впечатления от храмовете и манастирите в България, които са посетили – светите места в София, Варна, Велико Търново, ставропигиалните Рилски, Бачковски и Троянски манастири и др. – и топлото гостоприемство, с което са ги посрещнали навсякъде.
В хода на разговора между патриарх Неофит и митрополит Сергий бе изтъкната неразривната връзка, която представлява личността на св. Серафим, между Българската православна църква и Руската православна църква и в частност с Воронежка митрополия и бе изразена надежда, че български архиерей ще вземе участие в подготвяните празненства през декември т.г. в гр. Богучар по повод 135-годишнината от рождението на св. Серафим, и за бъдещо оживяване контактите на митрополията с БПЦ.
В края на срещата двете страни си размениха паметни подаръци: енголпия, икони, албуми и компактдискове с църковна музика. Гостуващите архиереи получиха за молитвен спомен от това посещение енголпия с образа на св. Йоан Рилски Чудотворец, а на цялата поклонническа група патриарх Неофит раздаде за благословение иконки на Рилския светец, от чието успение на 18 август се навършиха 1070 г.
На срещата с патриарх Неофит гостите от Воронежка митрополия бяха придружавани от Негово Високопреподобие архим. Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия.
На 11 септември митрополит Сергий, придружаващите го викарни Росошански и Острогожски епископ Андрей и Борисоглебски и Бутурлиновски епископ Сергий, секретарят на Воронежка епархия протойерей Андрей Скакалин и над 30 свещеници от епархията ще вземат участие в светата литургия и Молебена при гроба на св. Серафим в Руския храм-подворие в София, след което ще отпътуват от страната.

Текст: отдел "Връзки с обществеността"

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:168 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content